Handen full med onsdagsmatcher

En vardagsomgång med några riktiga guldkorn. Serieledaren Linköpings FC testar målskyttet på nytt mot försvarsstarka Piteå IF och Vittsjö GIK har ett viktigt derby mot Kristianstads DFF.

Damallsvenskan har nått in på den andra halvan av seriespelet. Det betyder också att ledarlaget Linköpings FC kommer närmare totaltiteln. Sakta i backarna, med tio matcher kvar att spela är horisonten knappast så långt bort.

Däremot klarar Linköping med sin högpresterande och förstärkta trupp av de flesta utmaningar, till exempel bortamatchen mot Piteå IF i våras, 1-0-vinst trots spelmässigt underläge. Tränaren Kim Björkegren har tankarna klara inför returen.
– Vi har pratat mycket om att bättre spela oss ur deras aggressivitet. Det är viktigt att vi får matchen på våra villkor, säger Björkegren till Corren.

Nyförvärvet Frida Leonhardsen Maanum saknas, återvänder från en kortare tripp till Norge och kan vara med om söndagens cupfinal.

Något oväntat är däremot Janni Arnth som skadade sig under EM med i urvalet och har återhämtat sin fot snabbt.
– Hon känner ingenting längre och är klar för spel. Sedan är det inte aktuellt med 90 minuter, säger Björkegren till Corren och aviserar en start på bänken för Arnth.

KIF Örebro har allt större poängbehov men ingen favoritmotståndare i Eskilstuna United som vunnit de sex senaste mötena. Seriejumbon blev dessutom ordentligt satta på plats i återstarten, 0-5 mot LFC men har lite andrum i den ihopdragna tabellen, tio poäng upp till Eskilstuna på tredje plats och sju skiljer till femman Limhamn Bunkeflo. En seger kan teoretiskt vinna tre placeringar för Örebro.
– Och jag tror inte att Limhamn är klara än heller. Det kommer nog vara några omgångar till innan man ser vilka som får det tuffare. Det är skitjämnt, men problemet är att det är sådana lag som möts hela tiden och då blir det alltid något lag som tar poäng, säger Martin Skogman till Nerikes Allehanda.

Tränaren har vissa bekymmer att komponera elvan. Långtidsskadade Adelisa Grabus, Linda Hallin och Maja Regnås är borta ur resonemanget. Och:
– Det är lite smågrejer här med Hanna Tery, Emma Jansson, Lejla Basic och Emma Lindén. De har haft småproblem under helgen så vi får se hur det blir, fortsätter Skogman till NA.

Skånederbyt på Vittsjö IP innehåller två lag som har mer att bevisa för att klara kontraktet. Vittsjö GIK med sex allsvenska år och Kristianstads DFF som varit med sedan 2008 har i nuläget 14 poäng och är inblandade i streckstriden trots sjunde och åttonde plats. Å andra sidan finns alltjämt en öppning till klubbästa med fjärde plats som slutplacering för Kristianstad.

Isåfall behöver laget öka tempot och prestera i anfallen igen.
– Vi ska gå in med attityd både mot varandra och våra motståndare. Då tror jag att anfallsfotbollen kommer tillbaka, säger Mia Carlsson till Kristianstadsbladet.

Försvararen spelade i Vittsjö mellan 2002 och 2008. Med KDFF har hon lämnat den gamla hemmaplanen med minst en poäng fyra år i rad.
– Ja, peppar, peppar... det har varit bra matcher, inte alls tillknäppta som derbyn kan bli. Vi presterade ju riktig anfallsfotboll och jagade i 90 minuter efter Vittsjös ledningsmål i våras, säger hon till tidningen.

Ett annat derby i omgång tolv, Malmöduellen mellan FC Rosengård och Limhamn Bunkeflo spelas först om en vecka.

Damallsvenskan 23 augusti
Matchstart 19.00
Linköpings FC–Piteå IF
KIF Örebro–Eskilstuna United
Vittsjö GIK–Kristianstads DFF
Kvarnsvedens IK–Djurgårdens IF
Hammarby IF–Kopparbergs/Göteborg FC