Tre lag indragna i tät bottenstrid

Med en seger hade antingen Koppabergs/Göteborg FC eller Kvarnsvedens IK fått ett klart bättre läge i bottenstriden. Oavgjort gör att dramatiken kring strecket består medan Hammarby IF vann och tog ett tydligt steg mot nytt kontrakt.
Ännu mer nätrassel för Linköping, Kristine Mindes mål bakom Gudbjörg Gunnarsdottir. FOTO: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Spänningen och regnet följdes åt på Valhalla IP under söndagen, surt sällskap till en av årets viktigaste dueller i Damallsvenskan.

Där gästerna Kvarnsveden tidigt använde de nära familjebanden, Temwa Chawinga passade Tabitha Chawinga och bortaledningen var ett faktum. Elin Rubensson kvitterade som en av de bättre i KGFC men det blev bara ett eget mål för hemmalaget. Elizabeth Addo ökade avståndet i tabellen till fyra poäng med 2-1, ett självmål räddade kvar större delen av förhoppningarna och gav slutresultatet 2-2. KGFC är fortfarande under strecket, Kvarnsveden med en pinne mer närmast över.
– Det är typiskt att vi inte får vinna en sådan här match. Vi har gjort sådana här matcher tidigare och inte fått vinna. Det blir jobbigt för tjejerna. Vi får inga lätta mål framåt och släpper vi till en halvchans bakåt så gör de mål, säger Stefan Rehn.

Läget ser än värre ut för KIF Örebro vars enda egentliga försök borta mot Piteå IF slutade med ett bortdömt mål. Michelle de Jongh var i offsideposition, i vägen för Julia Spetsmarks avslut i nät efter 25 minuter som därmed inte kunde godkännas. Piteå blev sedan allt bättre och Faith Ikidi något överraskande dubbel målskytt. Några minuter in på andra halvlek nickade hon in 1-0 och upprepade insatsen med huvudet efter ännu tydligare hemmadominans till 2-0 med fem minuter kvar på klockan.

Den tickar allt mer oroväckande för Örebro som har något formsvaga Limhamn Bunkeflo som en möjlig räddningsplanka i nästa omgång, en seger kan räcka för att ta sig över strecket i dramatiken som återstår.

Längst upp i tabellen ökar trovärdigheten för Linköpings FC som guldkandidat. Det var inte en av lagets bättre matcher borta på Stockholms Stadion, inget riktigt tryck över 90 minuter. Ändå en ny seger efter att Kristine Minde rappt slagit till och Anna Oscarsson utnyttjat en hörnboll till dubbla ledningsmål efter drygt 30 minuter.

Efter Djurgårdens reducering på självmål behövde LFC freda sig lite mer men nådde ett helt godkänt resultat med 2-1.
– Man kan säga att vi fick en inbjudan till att göra ett riktigt ryck i dag och det känns väldigt bra att vi fixade det, sade tränaren Kim Björkegren till Corren.

Inbegripet att Kristianstad knäckte Rosengårds svit av ständiga segrar i inbördes möten via bland annat en frisparkskanon av Tine Schryvers skiljer nio poäng mellan Linköping och Rosengård med fem omgångar kvar att spela.

Först ska både ettan och tvåan igång i Champions League. Och apropå CL-platser – Eskilstuna brände möjligheten att hota Rosengård närmare om andraplatsen, har alltjämt sex poängs avstånd.