På onsdagen presenterades ett sponsoravtal mellan fotbollsföreningen Malmö FF Dam och företaget bakom hudvårdsserien LdB. Avtalet är på tre plus fem år och kan ge föreningen sponsorintäkter på 24 miljoner kronor. Samtidigt byter föreningen namn till LdB Football Club.
Namnändringen godkändes på onsdagen vid ett extra årsmöte i Malmö.
Sedan damsektionen lämnade Malmö FF och bildade en egen förening 2004, har MFF Dam dragits med ekonomiska problem. Det var med ett nödrop som föreningen i november klarade elitlicensen och sin plats i årets damallsvenska.
– Sedan i somras har vi därför försökt höja blicken bortom de omedelbara svårigheterna och tillsammans med extern expertis finna en stabil och långsiktig lösning, säger föreningens ordförande Ingrid Gunnarson.
Avtal på tre år – som kan bli åtta
Lösningen stavas LdB, ett av de största och äldsta varumärkena inom hudvård på den svenska marknaden. LdB ägs och marknadsförs av Hardfordkoncernen i Malmö, som de kommande tre åren garanterar föreningen sponsorintäkter på minst tre miljoner kronor per år. Hardford har därtill en option på ytterligare en period om fem år på samma villkor.
– Med 24 miljoner är detta troligen det största sponsoravtal som tecknats inom svensk damidrott, säger Kent Widding-Persson som är Hardfords ägare och styrelseordförande. Det ger oss ett lag fyllt av sunda, friska idrottare, tjejer som kan vara idoler och förebilder – och en plattform i världsklass för marknadsföringen av LdB.
Avtalet innebär också att föreningen byter namn, till LdB Football Club – och klubbdress. Namnbytet är förankrat hos Svenska Fotbollförbundet och klubbades vid ett extra årsmöte i föreningen på onsdagen.
Tryggar framtiden, från flick- till A-lag
– Avtalet skapar en långsiktig, ekonomisk trygghet för hela föreningen, från flicklagen och upp till A-laget, säger ordförande Ingrid Gunnarson. Det ger oss en chans att utveckla A-laget mot nya sportsliga mål och en plattform för spelarna att planera för ett liv bortom fotbollskarriären; Hardford har huvudkontor i Malmö och produktion i Linköping.
A-laget möter Bälinge IF i sin första match i årets damallsvenska i Uppsala på onsdagskvällen, och spelarna kunde därför inte delta vid det extra årsmötet. Inför detta hälsade de dock att de är mycket positiva både till varumärket LdB och till möjligheterna att nu få koncentrera sig på det sportsliga.
– Föreningen är redan en av Sveriges bästa, säger de. Med den nya sponsorn LdB i ryggen och på vårt klubbmärke, kan vi förverkliga drömmarna om att ta laget ut i Europa.
Kort om föreningens historia
1970: MFF bildar en damsektion
1971: Damlaget inleder seriespel
1986: Första SM-guldet (av hittills fem)
1990: Första segern i Svenska cupen (av hittills två)
1992: Första segern i Nordiska mästarcupen för mästarlag (av hittills två)
2004: MFF Dam lämnar MFF och bildar en egen förening
2006: MFF Dam fyra i allsvenskan, sämsta placeringen hittills. Föreningen rider ut sin hittills värsta ekonomiska kris och klarar elitlicensen.
2007: Föreningen tecknar sponsorkontrakt med Hardford och byter namn till LdB Football Club
Kort om Hardford (www.hardford.se)
Hardford bildades av Kent Widding-Persson 1988. Företaget startade med en agentur för en amerikansk kosmetikserie och har i dag utvecklats till en koncern som omsätter 400 miljoner kronor om året och har cirka 120 anställda. Hardford har tre affärsområden:
– egna, starka varumärken inom egenvård, till exempel LdB, Jane Hellen MOOD, Naturelle, Vademecum och Salubrin
– ”branded, private labels”, där Hardford har en ledande position i Europa och erbjuder ett heltäckande servicekoncept med kundernas egna varumärken – från idé till färdig produkt i butik – tillverkning, med en egen produktionsenhet i Linköping.
Kort om sponsoravtalet mellan LdB Football Club och Ha