Ett av de första fotbollsgymnasierna för flickor var det i Västerås samtidigt som Gideonsbergs IF var ett av Sveriges bästa damlag.
Fotbollen i Västerås håller numera inte elitnivå och då är det inte attraktivt för spelare med ambition att nå landslag att söka sig till Gideonsberg under tiden de studerar.
Västerås är ett av fyra fotbollsgymnasier med riksintag. Från början var de bara två, Borås det andra.
Under åren har det vuxit upp såväl regionala som lokala fotbollsgymnasier över hela landet.
– Vi hade ungefär 100 sökande från början när ansökningstiden gick ut den 1 november i fjol. Skolan börjar ju inte förrän i augusti året därpå.Under den tiden hinner en del tjejer göra klart med klubbar som spelar högre upp i seriesystemet. En del skaffar sig bra träningsmöjligheter i skolor på hemmaorterna. Det slutar alltid med att vi får ta in reserver på slutet, säger Lars-Åke Bäckström, som hållit i Västerås fotbollsgymnasium de flesta av åren, till Vestmanlands Läns Tidning.
De tio tjejer som kom in den här terminen blir de sista som går ut om tre år. Sedan är det slut – även för ”Bäckis”.
– Då har jag fyllt 66 och ska gå i pension,
Ett annat problem i Västerås har varit att man inte kan bedriva förmiddagsträning mer än en gång i veckan. Riksidrottsförbundet vill att samtliga träningar ska äga rum före lunch.
– Man ska kunna välja vilket program man vill och samtidigt gå fotbollsgymnasiet. Men om vi skulle göra specialscheman för alla hade de andra lärarna bli tokiga, säger Lars-Åke Bäckström.