[google-translator]

Norrögat omgång 6

Vilken omgång av Norrettan! Gustafs chockade Sundsvall och tog säsongens första pinne, Rågsved förlorade på nytt och tappar mark i tabellen, Västerås vann något överraskande mot Hammarby, Umeå Södra vände underläge på övertid mot Assi och Kvarnsveden rann iväg mot Bollstanäs. Endast Sunnanå SK har än så länge gått rent i tabellen och kopplar redan nu ett visst grepp om den absoluta topplaceringen i serien.

Ja, för det gäller ju att placera sig på första eller andra plats i årets serie för att ha chans till spel i Damallsvenskan 2013. Lagen på plats 1-2 kvalspelar nämligen mot motsvarande lag i Söderettan i parvis dubbelmöte där segrarna erhåller platser i Damallsvenskan.

I nuläget är det Sunnanå SK och Umeå Södra som biter sig fast på de åtråvärda platserna men för det sistnämnda laget satt det onekligen långt inne i att lyckas plocka hem tre pinnar mot seriejumbon Assi IF. En överlag jämn match kulminerade på övertid när Umeå Södra flyttade fram allt och lyckades inte bara kvittera Assis ledning utan också sätta segermålet vilket fastställde slutresultatet 2 – 3 (1-1). Detta blev en extremt tuff förlust för Assi IF som ju var så nära att ta årets första seger och dessutom skrälla mot ett av topplagen. En vinst för Kalixlaget hade heller inte varit orättvis enligt rapporterna.

Umeå Södra har dock än så länge det där lilla extra i såväl flyt som kunnande. Det krävs mycket för att vinna de där matcherna när egentligen inte spelet fungerar normalt samtidigt som motståndarna lyckas väl med sin gameplan. Assi tog ledningen fem minuter före pausvilan på straff sedan Jenny Nilsson blivit fälld. Säker straffskytt Johanna Lindbäck. Ändå hann Umeå Södra kvittera sedan Ida Åberg-Zingmark svept in en frispark. I den andra halvleken tog Assi på nytt ledningen efter fint samarbete mellan Viktoria Kenning och målsprutan Caroline Karlsson. Denna ledning såg ut att stå sig matchen ut men med hela fem minuters tillägg blev så inte fallet. Umeå Södra flyttade fram folk och etablerade tryck mot Assi som givetvis gjorde allt för att försvara sin seger. En indirekt frispark (som domaren hårt dömde för för länge hållen boll av Assis målvakt Elin Rutberg) gav inte mål men i situationen efteråt gavs ännu en frispark till Umeå Södra där kyliga Therese Kapstad hittade lucka och kvitterade. Då stod matchuret på 91 minuter.
Umeå Södra vågade fortsätta sitt tryck och fick lön för mödan när inbytta Cary Hawkins satte segermålet i den 94:e minuten. Eufori för Umeå Södra och nattsvart för Assi som dock med insatsen visar att med tålamod kommer också snart trepoängarna.

Matchartikel finns här på hemsidan.

Ett lag som garanterat var hur glada och nöjda som helst över en poäng i helgens omgång var Gustafs GoIF som knep den ena poängen mot favorittyngda**
Sundsvalls DFF**
som därmed tappar ytterligare mark i serietoppen. Slutresultatet skrevs till 1 – 1 (1-0) och är givetvis en missräkning för Sundsvallslaget medan Gustafs kanske kan växa än mer efter att man äntligen tagit säsongens första poäng. Man lämnade i alla fall över jumboplatsen i tabellen till Assi IF som har sämre målskillnad.
Notera även att Sundsvalls kvittering kom endast nio minuter från slutsignalen så detta hade kunnat bli en ännu större skräll. För Sundsvall blev detta den andra kryssmatchen i serien och tillsammans med förlusten mot Sunnanå den förra helgen har man nu redan sju poäng upp till serieledarna. Laget beskrivs alltjämnt spela en mycket bra fotboll men man har fått lite troll i målskyttet trots så namnkunniga offensiva pjäser. Förlusten av Jenny Hjolman (som ju spelar med Umeå IK) ser så här långt ut att betyda en del. Att laget bara har producerat åtta mål på sex spelade matcher känns mycket oväntat och där krävs givetvis förbättring.

En av Gustafs nya, utländska spelare Giuleana Lopez, som också kallas”Bird”, gav hemmalaget ledningen i den 17:e minuten. Detta i sin första hemmamatch med laget. Därefter böljade spelet en del och Sundsvall var framme i ett par fina lägen som dock hemmamålvakten Nina Fellbrandt vackert räddade. I den andra halvleken fortsätter spelet att bölja där Gustafs verkligen sliter för varandra som ett lag och är inte ofarliga framåt. Sundsvall hotar också offensivt men når alltså bara oavgjort efter att Julia Bhy kvitterat i den 81:a minuten.

Ett annat skrällbetonat resultat kom i mötet Hammarby IF/DFF – Västerås BK30 där gästerna kunde vinna med 2 – 4 (0-3). Resultatet tar Västerås upp på en sjundeplats i tabellen som också är den placering där man som sämst kan placera sig om man ämnar spela i nya Damettan 2013.

Västerås måste ha beröm för att ha rest sig och börjat plocka en del poäng efter den tunga inledningen av serien. Även om vi konstaterat att de då ställdes mot lag som det så att säga inte är någon skam att förlora mot så brukar det sätta spår i självförtroendet när man räknar in förlust på förlust. Jag är oavsett vad förvånad att det blev seger mot Hammarby som jag personligen såg svara för en riktigt stark insats i onsdags mot AIK i Svenska Cupen (förlust 0-1). Där och då tänkte jag att insatsen skulle ge självförtroende och bli något Västerås skulle få lida för.

Istället blev det Västerås som gjorde processen kort med Södermalmslaget. Redan innan paus hade man en ledning med 3-0 efter mål av Marcia Rosa da Silva (15), Amanda Wegerman (21, 43). I den andra halvleken utökade man till 4-0 (Emma Westholm) innan Hammarby kunde reducera två gånger om mot slutet av matchen (Hanna Olsson och Megan Mischler).

Även Bollstanäs SK gjorde en fin insats i Svenska Cupen i onsdags när man föll med uddamålet mot KIF Örebro (1-2). Inte heller det gav positiv effekt på resultatet i Norrettan den gångna helgen utan man föll stort mot gästande Kvarnsvedens IK med 0 – 5 (0-3). De fasta situationerna i form av hörnor var gästernas främsta segervapen som genererade tre av målen. Duktiga ytterbacken Michaela Hermansson stod för ett av målen i första halvlek (4), den notoriska målskytten Felicia Schroeder målade i den 17:e minuten samt att Laura Novikoffs panna förpassade in 3-0 målet i den 25:e minuten. Lägg därtill att nämnda Hermansson snuvades på ett straffmål i den 33:e minuten av Pernilla Ebberyd som räddade vackert. I den andra halvleken gjorde gästerna ändå två ytterligare mål genom tvåmålsskytten Fredrika Eliasson och fastställde slutresultatet.
Resultatet speglar inte matchbilden men segern i sig odiskutabel där Kvarnsvedens fysiska spel gav laget fördelar mot ett visserligen bra spelande Bollstanäs men där duellerna alltjämnt vanns av gästerna vilket också blev ett vinnarvapen och man hakar fortsatt på i toppen av tabellen där man skuggar toppduon med sin tredjeplats och 12 poäng.
Utförlig artikel om matchen finns här på hemsidan.

Ett tidigare topplag som nu dalat betänkligt efter tre raka förluster är Rågsveds IF. I helgen föll man mot starka nykomlingarna IK Sirius och även här slutade matchen i stora siffror, 0 – 5 (0-3).

Sirius svarade för en mer eller mindre helgjuten insats där ett mycket stabilt försvar varvat med enkelt och vägvinnande anfallsspel rev stora sår i Rågsveds försvar. Rågsveds eget anfallsspel fungerade inte alls och nu gäller det för laget att hitta tillbaka till den stabilitet man inledde serien med. Sirius ledningsmål kom i den 10:e minuten genom Allysha Chapman , 0 – 2 gjordes av Sarah Elnicky (30) och Rebecka Möller svarade för 0-3 i den 39:e minuten.
Redan här kändes matchen avgjord och i den andra utökade gästerna till 0 – 4 genom Fanny Andersson efter bara tio minuter. Slutresultatet, 0 – 5, fastställdes i den 66:e minuten av samma lirare, Fanny Andersson.
Resultatet för upp Sirius till en femteplats i tabellen och man visar att man verkligen blir att räkna med i kampen om de åtråvärda topp6/7-placeringarna. För Rågsved, som passerades av just Sirius, måste den negativa trenden i resultatväg brytas om man ska klamra sig fast bland dessa lag.

Tämligen ohotade i toppen är fortsättningsvis Sunnanå SK som plockade hem tre komfortabla poäng i mötet på hemmaplan med Vasalunds IF. Även här skrevs slutresultatet till 5-0 (2-0) efter två mål på straff och ett i övrigt mer eller mindre överlägset spel. Vasalund hade ett par fina chanser att snygga till siffrorna men det ville sig inte. Istället trillade målen in för Sunnanå med jämna mellanrum i en match där gästerna främst fick öva på försvarsspel.

Ledningsmålet kom efter 22 minuter när Afrikas bästa damspelare, Perpetua ”Peppe” Nkwocha sköt 1-0 och bara nio minuter senare utökade laget genom Emelie Marklund. Den andra halvleken var bara fyra minuter gammal när Linnéa Nilsson-Waara satte lagets tredje mål.

I den 66:e minuten rev Vasamålvakten Caroline Frykgård ner en Sunnanåspelare i straffområdet där lagkaptenen Sara Nordin fick förtroendet att lägga straffen. Nordin var iskall och satte fyran. Även det femte målet kom på straff men nu gavs den delade skytteligaledaren Erika Nilsson-Waara chansen vilket hon också förvaltade på bästa sätt.

Sunnanå fortsätter därmed att försvara sin topplacering i tabellen och återigen var det ju för väl för spänningen i serien att Umeå Södra trots bekymmer också kunde ta tre poäng och bevara poängavståndet ytterligare en omgång. Känslan så här långt är ju att Sunnanå är det starkaste laget som framför allt täpper till bakåt och ändå hela tiden levererar framåt vilket inte ger onödiga poängtapp.

I nästa omgång reser Sunnanå till Stockholm och möter Hammarby IF/DFF. Om hemmalaget då kan visa upp samma tåga som mot AIK kan det bli problem för serieledarna. För övriga två topplag, Umeå Södra – Kvarnsvedens IK blir det ett inbördes möte vars utgång blir oerhört intressant. Gustafs får chansen att fortsätta plocka poäng mot ett sargat Rågsved och Sundsvall är i princip piskade att ta tre poäng mot Assi. I övrigt två ganska ovissa möten mellan Sirius-Vasalund samt Västerås-Bollstanäs.

Den sjunde omgången i sin helhet

2012-05-26

Match Tid
Umeå Södra – Kvarnsvedens IK 13:00
Gustafs – Rågsveds IF 14:00
Sundsvalls DFF – Assi IF 15:00
Sirius – Vasalunds IF 15:00

2012-05-27

Match Tid
Västerås BK30 – Bollstanäs SK 15:00
Hammarby – Sunnanå SK 17:00
 • Speltips och spelförslag med etablerade tipsexperts

  Avdelningen damfotboll.com Xtra – tidigare REPORTAGET – har tillfälligt
  lagts på is.
  Vill DU läsa mer än vad som hänt i helgens matcher och de snabba nyheterna
  som syns här under veckorna? Vill DU ta del av berättelsen bakom
  rubrikerna och hitta gratis fotboll live streams?

  Läs mer om Oddset hos en av Sveriges största tipsportaler

 • Spelregleringen

  I och med den nya spelregleringen måste idag alla odds- och online casino sidor som riktar sin verksamhet till svenska spelare bosatta i Sverige inneha en svensk spellicens sedan den 1 januari 2019. I och med detta har vi här på Damfotboll skapat en sida där du enbart finner de casinon och oddssajter som bedriver sin verksamhet i led med den svenska spellagen. När du vill betta på damfotboll, blir det alltid ett säkert val att finna ett spelbolag och reklam av topptips på icke-licensierade sajter är något som vi kommer undvika på vår sajt.

 • Tryggt Spel

  Det är ett måste att du känner dig trygg med sajten du väljer. Det gäller oavsett hur generösa de är på odds eller, snarare blir ännu viktigare ifall du blir erbjuden något utöver det vanliga. Hos oss på Damfotboll får du endast ta del av kampanjer och reklam som gäller sajter med tillstånd. Behöver du leta vidare och är ute efter mer information om casino utan licens och bettingsidor med bonusar, kan vi tipsa dig om ytterligare en portal. På casinotopp listas endast casinon som erbjuder säkert och tryggt spel. Där hittar du säkert ett bra alternativ, om du anser att de spelbolag som du känner till i dagsläget inte räcker till.

 • Olika Licenser

  Spelregleringen i Sverige innebär att spelsajter delas upp i två grupper; med eller utan licens i Sverige. Det kan vara bra för dig att veta vilka licenser som finns. Förutom den svenska spellicensen så erbjuder en rad EU länder sin egen spellicens.

  På GoPlay kan du ta del av all information om casino utan licens i Sverige. Det finns ett flertal att välja bland och Malta, Curacao och Estland kan nämnas som exempel. De ställer olika krav på spelbolagen gällande löpande verksamhet, samt erhållande av tillstånd att bedriva spel om pengar.

 • Säkerhet

  Utöver de många krav som ställs på licensierade spelbolag så finns det ytterligare en faktor att tänka på, nämligen den tekniska säkerheten på webbsidan. Hur väl sajten fungerar, och hur smidigt alla transaktioner och spel sker, är ett gott tecken på att företaget bakom sidan är seriöst. Samtidigt är det tyvärr ingen garanti för din säkerhet överlag. Kika gärna på Onlinecasinos.se för att göra en ordentlig efterforskning. Ett bra första steg kan vara att kolla om spelsajten har säkerhetscertifikat https. Ett annat tips är att kolla efter certifieringar i fotnoten.

 • Upptäck bäst bettingsidor utan licens

  För dig som gillar att betta på damfotboll kan det vara svårt att hitta rätt bland alla bettingsidor där ute. Vi ger dig tryggaste spelbolagen där du kan uppleva betting utan licens.

ANNONS
ANNONS

Damfotboll.com på facebook