Missar 89:orna sitt kommande EM-kval 2 är det illa nog och förebådar en baksmälla för damfotbollen i Sverige.
Hade våra spelare mindre rutin än sina konkurrenter och i så fall varför?
Det obehagliga svaret kan bli att skylla på de många utländska importerna i Damallsvenskan. Å andra sidan var det inte länge sedan det klagades över att tjejerna släpptes fram alldeles för tidigt för att spela seniorfotboll. Sanningen ligger som så ofta troligen någonstans mittemellan.
Ingen vill se Damallsvenskan utan de meriterade spelarna som finns i årets serie. I stort sett alla klubbarna har någon utländsk spelare som tillför extra kvaliteter.
– De allra bästa spelarna hjälper till att föra utvecklingen framåt men i många fall är jag tveksam till om importerna är bättre än vad vi själva har att välja på bland svenska spelare, säger F 18-19-landslagens förbundskapten Calle Barrling.
– Klubbarna värvar av rädsla att inte prestera bra och tar då hit spelare med olika meriter hellre än att satsa på en ung oprövad som kanske behöver lite tid på sig att anpassa sig till tempo och annat.
De spelare i Sveriges F19-landslag som kan komma på tal måste ha allsvensk erfarenhet för att vi ska hänga med internationellt. De är svåra att hitta, många av dom sitter för länge på A-lagsbänkarna.
Avgångna förbundskaptenen för D21/23-landslaget Lena Videkull.
– Jag tycker att man borde ta sig en allvarlig funderare över vart vi är på väg. Självklart blir det en hämsko om inte våra talanger bereds plats att utvecklas i ett allsvenskt lag.
Calle och Lena blir inte emotsagda av assisterande förbundskaptenen för damlandslaget Lilie Persson:
-Vi måste ta oss en funderare över hur vi ska tackla det här. Att inflödet av utländska spelare inte kan öka ytterligare ser jag som en självklarhet. Men att de allra bästa spelarna tillför mycket för Damallsvenskan och även vår utveckling råder det väl inget tvivel om.
Det går om man studerar födelseåren i olika damlandslag att räkna ut när generationsväxlingarna kommer att inträffa. Sverige har inte inlett den som är på gång bland ett antal konkurrenter. Så här såg det ut i årets Algarve Cup: Spelare födda 1986 eller yngre var i de olika trupperna för Danmark och Italien 6, USA och Tyskland 4, Norge 3 och Sverige – noll!
Urvalet av dem som står på tur för damlandslaget är kanske inte så stort bland 19-20-åriga spelare när man studerar startelvorna i Damallsvenskan?