
Mattias Eriksson var liksom undertecknad på plats på Bosön under ett gruppspel i Cup Kommunal. Han och en del andra damallsvenska tränare såg när deras unga talanger spelade match med distriktslaget. Stockholm slog Södermanland med 3-1 och Eriksson diskuterade länge och väl med Eskilstuna Uniteds tränare Viktor Eriksson under matchen. Båda är nykomlingar i den högsta serien. Men de har olika utgångslägen.
− Vi har inte samma resurser som Eskilstuna men… säger Eriksson och pekar bort mot sin kollega för att sedan fortsätta.
− Nej, men det känns bra. Jag tycker vi har fått kontinuitet, vilket inte är alldeles enkelt i fotbollen på damsidan, men även fått in några spelare som förhoppningsvis kan höja nivån.
Viktiga nyförvärv som triggas av utmaningen
Nyförvärven han pratar om heter Sarah Storck och Malin Levenstad. Den sistnämnda blir en viktig kugge för försvarsarbetet men bidrar också med en hel del rutin till ett ganska orutinerat lag.
− Levenstad betyder enormt mycket! Hon är väldigt erfaren och har varit en av ledarna i ett lag (LdB FC Malmö) som har vunnit tre av de fyra senaste SM-gulden. Sen blir det en väldig utmaning för henne att gå från ett toppenlag till ett bottenlag, men min upplevelse är att hon söker den utmaningen. Det här kan vara något som triggar henne så blir hon ännu bättre.
− Vi har många yngre spelare men liten erfarenhet, då är det viktigt att få in rutin.

Kontinuitet på spelarsidan
Rutin ja. AIK har gjort sig känd som klubben som utvecklar multum av egna talanger. Talanger som sedan lämnat när AIK åkt jojo genom serierna. Nu har talanger som Petra Andersson, Elin Bragnum och Daniella Novakovic stannat i klubben.
Hur viktigt är det att era unga talangfulla spelare har stannat?
− De vart medvetet från vår sida att försöka behålla dem, det fanns intresse för många spelare. Men jag vet inte om det är mer viktigt att utveckla och behålla dem rent resultatmässigt, däremot tror jag det är viktigt över tid att vi får fram våra egna spelare. Kan vi behålla dem lite längre är det bra för vår verksamhet och det behöver inte vara negativt för spelarna heller. Tittar man på de som lämnade efter förra säsongen var väl alla kanske inte riktigt redo. Eller, alla var redo men hamnade kanske inte i en miljö som passade dem. Några av dem har inte riktigt fast fotfäste, det behöver vi kunna erbjuda till spelare och då får de bestämma själva var de vill spela, svarar Mattias Eriksson och vi kommer osökt in på hur AIK ska göra för att denna session i Damallsvenskan ska bli flerårig.
− Vi kommer behöva vara bra på det vi, i alla fall stundtals, var bra på under 2012. Då hade vi ett ganska bra försvarsspel och var relativt bekväma i att hålla i bollen och tråka ut motståndarna. Vi letar efter ett bra försvarsspel och förmågan att vara bekväma med att hålla i bollen, då tror jag att vi kommer bli farliga. Sen måste vi bli vassare i vårt omställningsspel
Folk kommer att tippa att vi åker ut men…….
2012 slutade AIK sist i Damallsvenskan och gjorde minst antal mål i serien. Trots det lyckades AIK vinna hemma mot LdB FC Malmö, ta poäng mot Linköping, förlorade bara med uddamålet mot Tyresö och tog fyra av sex poäng mot Kopparbergs/Göteborg. Det var i möten med andra bottenlag man förlorade och tappade den damallsvenska platsen.
− För två år sedan tyckte jag att vi styrde och förde spelet mer än ett typiskt bottenlag brukar. Men vår förmåga att omsätta chanser till mål var för dålig.
I år måste utdelningen bli bättre, laget vinna fler matcher och göra fler mål. Om det lyckas får tiden utvisa men Mattias Eriksson tror på sitt lag.
− Vi är nykomlingar och vi har andra målsättningar än att vara i botten. Men det hjälper nog inte hur mycket vi talar om det för andra, det är klart folk kommer tippa att vi åker ut.
Text: Alva Nilsson