– En sak som kanske glömts bort är att friidrotten i Vittsjö GIK också får ett lyft.
Planen på Vittsjö ip måste vidgas både på längden och bredden för att få mått för spel i Damallsvenskan. Det går ut över löparbanorna. Träningen för friidrottens kastgrenar tar planen i anspråk, under den tiden går det inte att träna fotboll.
– Vi ska säkerställa att friidrottarna får träningsytor, lovar Ingid Widell.
Det lutar ut en egen idrottsplats vid sidan av den befintliga – tack vare fotbollen.
Trots att samhället Vittsjö har knappt 1.700 invånare kan Ingrid Widell skryta med att klubben har ledare till alla sina grupper.
Vittsjö GIK äger sin idrottsplats, vilket numera är ovanligt för idrottsföreningar som när pengar saknats har fått kommunerna att köpa dem.
– Det är inte aktuellt i vårt fall. Vi kan möjligen få hjälp till driften, förklarar Ingrid Widell.
Trots 7 miljoner kronor från Hässleholms kommun behövs ytterligare 8 miljoner för att Vittsjö idrottsplats ska få damallsvensk standard – ett svindlande belopp med klubbens mått. Hur ska Vittsjö GIK få ihop de pengarna?
– Om det inte varit för att vi fått postiva bemötanden, alltifrån kontakterna med Riksidrottsförbundet och neråt i organisationerna, skulle jag känt att vi tagit oss vatten över huvudet. Nu tror jag att vi genom goda bankförbindelser även kan få lån till hanterbara räntor.
Sedan behövs det pengar till laget också?
– Ja det håller vi helt åtskilt från anläggningskostnaderna. Spelarbudgeten får inte naggas av att vi måste bygga ut.
Ingrid Widell är inflyttad till Vittsjö från Sköldinge i Södermanland och ordförande i Vittsjö GIK sedan tre år tillbaka.
– Jag kände ingen här och klubben var den naturliga träffpunkten för att få kontakter. Då märkte jag också vilket engagemang här finns. Jag förstår även att här finns tradition och att man visat resultat, vilket vi säkert har nytta av i det egna arbetet att skaffa sponsorer, säger Ingrid Widell och påpekar även att styrelsen består till lika antal kvinnor och män.