Att ha ett nätverk är näst intill lika viktigt för en klubb som att ha spelare till ett lag. Att bjuda på bra fotboll, helst tätstrid i varje match, en annan nödvändighet för att knyta sponsorer till klubben, arenareklam självklart…
Men det räcker inte numera.
Kriterierna för Nationell elitlicens förutsätter resurser av sådant som inte krävs för att spela en vanlig fotbollsmatch, en professionell organisation runt plan, uppe på läktarna och in i dess innandömen.
Vi lever i en tid när formgjutna plaststolar som ersatte träbänkarna inte är tillräcklig komfort, taket som ska skydda mot regn inte räcker utan kompletteras med vindskydd på de avskärmade VIP-loungerna. Reklamskyltarna runt plan ska växla budskap med ljustext, bort målade plåt- och masonitskivor…
Konkurrensen är fri. Den som inte hänger med blir utan både sponsorer och pengar.
Nu är det inte så enkelt att konkurrensen sker på lika villkor. Störst får mest. Det vet alla damfotbollens klubbar som har elitlag antingen inom fotboll eller någon annan stor sport med huvudsakligen manliga utövare/publik i sin närhet.
Tyresö FF har skaffat sig ett försprång eftersom kommunen inte har något tillnärmelsevis så framgångsrikt lag. TFF har byggt sitt nätverk som räknas i hundratals mindre företag.
Linköpings FC har det litet tuffare, men för sin marknadsföring en värdefull anknytning till LHC, ishockeylaget som i år inte är så framgångsrikt men kostar mångfalt mer än damfotbollslaget.
LdB FC Malmö har ingen anknytning till vare sig Malmö Redhawks eller Malmö FF även om man skulle kunna tro det när damlaget bara omnämns som ”Malmö”.
Den nämnda trion ovan har i alla fall omgetts av ryktet att ha gott om pengar. I LdB FCs fall fram till nu.
När Malmö FF Dam för sin överlevnad tvingades att starta eget 2007 fick man ett startkapital av Kent Widding Persson som genom bildandet av LdB FC Malmö garanterade tillskott t o m 2013, men det räcker inte idag. Kent Widding Persson har sålt varumärket LdB till Cederroth AB som dock garanterar att fullfölja.
Av World Village of Women Sports ett jättekomplex mitt i Malmö som storslaget presenterades 2008 av Kent Widding Persson och bland annat skulle rymma en inomhusarena för fotboll med plats för 3.600 på läktarna bidde en tumme – om ens det. Det skulle stått färdigt i år.
Damfotbollen inom MFF fick inte bearbeta herrfotbollens stora sponsorer, det ledde till brytningen.
Det hindret finns inte idag men LdB FC har nästan ingenting att sälja till företag som vill utnyttja fotbollsmatcher till ”events” för sina kunder eller köpa rörlig reklam längs långsidan på Malmö ip dit tevekamerorna når. Utrymmet bredvid planen är för litet för de moderna reklamväxlarna och läktarna för gamla för VIP-sektion. Det lockar mera att representera på av Malmö FF ägda Swedbank Stadion.
Konkurrens på lika villkor eller är den fri?
FOTNOT: LdB FC Malmö har tillskrivit Malmös kommunstyrelse och förklarat sin situation. Minskade sponsorintäkter har lett till likviditetsproblem som från den 12 februari blir riktigt allvarliga enligt klubben. – Konkret innebär det att LdB FC kan få så stora problem att vi tvingas gå i konkurs, skriver klubbstyrelsen. – Det är upprörande att kommunala bolag sponsrar oss med 90 000 kronor och MFF med 1,5 miljoner, sade ordföranden Cecilia Tholse Rogmark till Sydsvenskan i onsdags.