Det mesta inför Champion´s League

Söndag och måndag spelas de fyra kvartsfinalerna i UEFA Women´s Champions League. För matchen i Tyresö får uttrycket vinna eller försvinna en dubbel betydelse även om det ska spelas retur i Österrike mot Neulengbach den 29 mars.
Damfotboll. com guidar här bland lagen och pekar på deras styrkor och svagheter

Match 1 Tyresö FF – SV Neulengbach
söndag 14.45 Tyresövallen

Tyresö FF
Plus:
Känslan är Tyresö har det stora slagläget i denna kvartsfinal. Tyresö kommer till spel med bästa amerikanskorna, en hel Marta samt fyra nya brasilianskor (Rilany, Thaisa, Mayara och Fabiana) som varit med under försäsongsträningen. En klar fördel är att man får en samspelt högersida med de nya Rilany och Fabiana. Carola Söberg i mål har sett trygg ut i de senaste landslagsuppdragen, liksom Linda Sembrant som är tillbaka på sin mittbacksposition efter knäskadan hon ådrog sig ifjol. Skyttedrottningen Christen Press är i fin form och tillsammans med Marta lär hon riva upp sår i Neulengbach som troligen kommer att spela mycket defensivt.
Att Tyresö börjar hemma känns som ett plus. Dock blir det svårt att sia om Tyresö vinner eller förlorar publikt på den senaste tidens uppståndelse gällande Tyresö Fotboll AB:s ekonomi.
Minus:
Att Tyresö står inför en rekonstruktion av Aktiebolaget Tyresö FF AB drabbar förstås spelarna. Frågorna haglar över dem. Förutom osäkerheten kring deras egna kontrakt och ekonomiska framtid ska det försöka prestera på topp i vårens kommande Champions League matcher samt i Damallsvenskan. Kanske påverkar det i vardagen men i spelet tror vi – i alla fall – i denna omgången, att man klarar att lägga bekymren åt sidan tillräckligt för att besegra Neulengbach.

Profil: Marta da Silva, eller bara Marta, kom till Sverige som 17-åring och utvecklades med tiden till världens bästa spelare. Har en enorm vinnarskalle och goda ledaregenskaper. Den motvind som blåser i Tyresö just nu betyder nog litet i sammanhanget Marta och fotboll. Hon drivs av passionen att spela och kan ännu en gång vara tungan på vågen för en ny framgång med Tyresö. Att vinna Champions League, ännu en gång, har hon gjort med Umeå IK, 2003-2004 då hette det UEFA Women´s Cup.

Neulengbach
Det österrikiska mästarlaget SV Neulengbach är faktiskt högre rankat internationellt än Tyresö men det betyder inte mycket mer än föreningen har flerårig rutin ifrån spel i Champions League. Tyresö FF får bära favoritskapet. Det är första gången på 11 försök Neulengbach nått en kvartsfinal.
Neulengbach är odiskutabelt Österrikes bästa lag och har vunnit ligan de senaste sex åren. För två år sedan åkte laget ur Champions League efter att ha gått förlorande ur striden mot lLdB FC Malmö.

Plus:
Neulengbach är kanske sämre än Tyresö om man jämför spelare för spelare, men har en forward som är riktigt riktigt bra, Nina Burger. Uppstår det en målchans missar hon ytterst sällan. Många landslagsspelare från Österrike och Slovakien.

Minus:
Att börja på bortaplan mot stjärnspäckade Tyresö FF kan inte vara en fördel. Har inte tillräckligt med spets över hela plan för att det ska räcka att hota Tyresö som i ett internationellt perspektiv har bättre spetskvalitéer.

Profil: Håll ett öga på Nina Burger, 26 år, och lagets obestridliga skyttedrottning. Hon har vunnit den österrikiska ligans skytteliga de senaste sex åren och är på god väg att gå förbi Hanna Ljungberg som den mesta Champions League-målgöraren (för en och samma förening) någonsin. Hon står nu på 39 mål, samma som Hanna.
Nina ser fram emot utmaningen att möta Tyresö:.
– Att nå kvartsfinal har varit vårt mål länge. Nu är vi där och får möta ett lag som Tyresö med flera stjärnspelare där förstås Marta är den mest lysande av dem alla.
Det blir förstås svårt men vi har förberett oss så gott vi kan, känner ingen press utan går in med inställningen att vi har fått en möjlighet att åstadkomma något mer, men vi har inte kniven på strupen. Om vi tar en poäng på bortaplan har vi kanske en möjlighet på hemmaplan Wienerwaldstadion, som är utsåld sedan länge. Vi ser verkligen framemot den här utmaningen, säger Nina Burger i en intervju på Uefa.com.

Match 2
VFL Wolfsburg-Barcelona

VFL Wolfsburg
Plus:
Helt ärligt kan jag inte se hur Wolfsburg ska kunna åka ur i detta dubbelmöte. De regerande mästarna ser otroligt starka ut och har inte några stora skadeproblem.
Dagarna innan kvartsfinalen spelar Wolfsburg mot seriejumbon Sindelfingen och kan säkert vila slitna spelare.

Minus: Wolfsburg avslutar på bortaplan. Rent statistiskt brukar det vara en fördel att avsluta på hemmaplan. Här har Barcelona en liten fördel.

Profil:
Viola Odebrecht. 31-åringen har spelat 49 landskamper för Tyskland. Debuten skedde redan 2003 mot Norge, senare det året blev hon världsmästare i USA.
Odebrecht har spelat i en rad olika klubbar och varit framgångsrik i nästan samtliga. Säsongen 2005 vann hon sin första Champions Leaguetitel, då i Turbine Potsdams tröja. Totalt har det blivit tre guld i Champions League. Odebracht prisskåp är även fyllt med tre tyska cupguld. Och inför säsongen 2013/2014 har Odebrecht vunnit fem raka ligaguld i Tyskland. Efter OS-bronset 2004 kom det en period då Odebrecht inte blev uttagen till landslaget. Det ledde till att hon blev expertkommentator på amerikanska sportkanalen ESPN. Men efter sex års frånvaro välkomnades hon in i landslaget igen, hon var med och kvalade Tyskland till EM 2013. Det blev dock inget EM-guld för tyskan.
Odebrecht skadade knät innan EM och fick följa mästerskapet från sidan.

FC Barcelona
Plus:
Kommer med gott självförtroende, Barca har inte förlorat en match den här säsongen och har imponerande 68-8 i målskillnad.
Inför mötet med Wolfsburg har Barcelona haft sex dagar ledigt sedan sin senaste match och kan inte klaga på slitna kroppar. Förutsättningarna för att komma väl förberedda bör finnas för katalanskorna. Barcelona börjar på bortaplan, och som jag nämnde ovan, rent statistiskt brukar det vara en fördel att börja borta.

Minus:
Fysiskt kan de inte mäta sig med Wolfsburg. Barcelona har en låg snittålder, 22 av spelarna är under 25 år. Dessutom är
detta Barcelonas blott andra säsong i Champions League och deras första kvartsfinal.

Profil:
Alexia Putellas. Född 1994, före detta lagkamrat med Louise Fors i Espanyol, vill egentligen spela som släpande anfallare, men har mest fått hålla till på kanten. Hon har varit given i Spaniens samtliga U-landslag, vann bland annat brons i U17-VM 2010. Alexia har även ett guld från U17-EM 2011 och är nu given i damlandslagets trupp. Karriären tog fart på allvar då hon gjorde 15 mål för Levante i den spanska ligan 2011/2012. Det ledde till kontrakt med mästarna Barcelona.
Den här matchen sänds av Eurosport söndag kl 17.00
(Text: Marcus Bühlund)

Match 3
ASD Torres FC-FFC Turbine Potsdam

ASD Torres CF
Plus: Italienska Torres kommer till kvartsfinalen som under-dogs. De har allt att vinna och inget att förlora mot storfavoriten Potsdam. Dessutom har Torres bra självförtroende sedan man lyckats slå ut Rossiyanka i åttondelsfinalen – där man vände underläge 0-1 från första matchen till totalseger med 2-1 när åttondelsfinalmatcherna var över.

Minus:
Har vunnit den italienska ligan fyra år i rad men återfinns i skrivande stund bara på en tredjeplats i den haltande tabellen. Samtidigt som Torres gör sitt yttersta för att skrälla i kvartsfinalen mot Potsdam jagar man alltså en av de två Champions Leagueplatserna till nästa säsong, något man inte är vana vid.

Profil:
Patrizia Panico. Här snackar vi om en rutinerad spelare med näsa för mål. 39-åriga Panico är lagets stora stjärna och det är henne man ställer sitt hopp till när Potsdam ska överraskas. Panico har vunnit den italienska skytteligan fyra gånger i rad och hittat nätet 17 gånger i Champions League-sammanhang. Gjorde det avgörande målet i åttondelsfinalen mot Rossiyanka, men det var hennes blott andra mål i årets turnering. Förhoppningsvis finns det än mer att hämta här.

FFC Turbine Potsdam
Plus:
Egentligen talar allt för att Potsdam ska vinna den här striden. Tyskorna har allt självförtroende de kan behöva efter att de överraskat många och leder den tyska ligan. Potsdam ses, tillsammans med ligakonkurrenten Wolfsburg som en av de stora favoriterna till slutsegern i årets cup. Potsdamspelarna vet att de har potential att gå till final och vet också att om de bara får ut den kunskap som finns i laget kommer man att spela bort Torres. Dessutom är Potsdam en förening som vet vad som krävs för att få höja Champions Leaguepokalen mot skyn efter att ha vunnit turneringen två gånger tidigare.

Minus:
Finns det risk för underskattning? Jo, kanske. Potsdam är solklara favorit. Men ingen match är över förrän den har spelats.

Profil:
Jennifer Zietz. Den 30-åriga backen har varit Potsdam trogen sedan 1998. Zietz har vunnit två Champions League-titlar med laget, sex ligatitlar och var med när det Tyska landslaget vann EM-guld 2009.
Sedan får vi hoppas att även Antonia Göransson får speltid. Matchen spelas på söndag

Match 4
Birmingham City Ladies – Arsenal Ladies

Birmingham City
Plus:
Birmingham Ladies kommer att spela matchen på herrarnas fina anläggning St. Andrews Stadium vilket kommer att ge dem en extra kick enligt egen utsago. – Att kunna spela en damfotbollsmatch på den arenan är otroligt stort, säger mittfältaren Jade Moore till UEFA:s hemsida. Birmingham har i stort sett kvar truppen som man hade i fjol plus förstärkt med unga engelska talanger som backen Meaghan Sargent och mittfältaren Remi Allen.

Minus:
I stort sett har Birmingham inte alls samma rutin att spela europeiska matcher än Arsenal Ladies har. Backlinjen är väldig ung och frågan är om Emily Westwood kan hålla ihop det defensiva spelet.

Profil: Karen Carney. En av det engelska landslagets mest tongivande spelare de senaste åren. Lagkaptenen i Birmingham kommer med mycket rutin, har spelat för Arsenal under 2,5 års tid innan hon blev proffs för Chicago Red Stars. Sedan 2012 är Karen Carney åter igen en del av the Blues, hennes moderlag. En snabb och teknisk ytter.

Arsenal Ladies
Plus: Arsenal har varit Englands dominerande damlag under många år och vann UEFA Women’s Cup efter finalseger mot Martas Umeå IK 2007. Trots många spelarbyten sedan i höstas har man en mycket stark trupp med stor rutin. De japanska nyförvärven, världsmästarna Yukari Kinga och Shinobu Ohno ger Arsenal en extra klick teknisk brillans. Arsenal har vunnit de fyra senaste matcherna mot Birmingham.

Minus: Man har tappat spelare som Kim Little, Steph Houghton och Gemma Davison vilket har inneburit ett tufft jobb för tränaren Shelley Kerr. Om det nya laget har kunnat spela ihop sig tillräckligt väl återstår att se.

Profil:
Kelly Smith. Englands bästa fotbollsspelare genom tiderna är tillbaka i full träning. 35-åringen har spelat endast 30 minuter förra säsongen, men har enligt tränaren Shelley Kerr återgått till full träning och kan fortfarande göra skillnad.

  • Speltips och spelförslag med etablerade tipsexperts

    Avdelningen damfotboll.com Xtra – tidigare REPORTAGET – har tillfälligt
    lagts på is.
    Vill DU läsa mer än vad som hänt i helgens matcher och de snabba nyheterna
    som syns här under veckorna? Vill DU ta del av berättelsen bakom
    rubrikerna och hitta gratis fotboll live streams?

    Läs mer om Oddset hos en av Sveriges största tipsportaler

  • Spelregleringen

    I och med den nya spelregleringen måste idag alla odds- och online casino sidor som riktar sin verksamhet till svenska spelare bosatta i Sverige inneha en svensk spellicens sedan den 1 januari 2019. I och med detta har vi här på Damfotboll skapat en sida där du enbart finner de casinon och oddssajter som bedriver sin verksamhet i led med den svenska spellagen. När du vill betta på damfotboll, blir det alltid ett säkert val att finna ett spelbolag och reklam av topptips på icke-licensierade sajter är något som vi kommer undvika på vår sajt.

  • Tryggt Spel

    Det är ett måste att du känner dig trygg med sajten du väljer. Det gäller oavsett hur generösa de är på odds eller, snarare blir ännu viktigare ifall du blir erbjuden något utöver det vanliga. Hos oss på Damfotboll får du endast ta del av kampanjer och reklam som gäller sajter med tillstånd. Behöver du leta vidare och är ute efter mer information om casino utan licens och bettingsidor med bonusar, kan vi tipsa dig om ytterligare en portal. På casinotopp listas endast casinon som erbjuder säkert och tryggt spel. Där hittar du säkert ett bra alternativ, om du anser att de spelbolag som du känner till i dagsläget inte räcker till.

  • Olika Licenser

    Spelregleringen i Sverige innebär att spelsajter delas upp i två grupper; med eller utan licens i Sverige. Det kan vara bra för dig att veta vilka licenser som finns. Förutom den svenska spellicensen så erbjuder en rad EU länder sin egen spellicens.

    På GoPlay kan du ta del av all information om casino utan licens i Sverige. Det finns ett flertal att välja bland och Malta, Curacao och Estland kan nämnas som exempel. De ställer olika krav på spelbolagen gällande löpande verksamhet, samt erhållande av tillstånd att bedriva spel om pengar.

  • Säkerhet

    Utöver de många krav som ställs på licensierade spelbolag så finns det ytterligare en faktor att tänka på, nämligen den tekniska säkerheten på webbsidan. Hur väl sajten fungerar, och hur smidigt alla transaktioner och spel sker, är ett gott tecken på att företaget bakom sidan är seriöst. Samtidigt är det tyvärr ingen garanti för din säkerhet överlag. Kika gärna på Onlinecasinos.se för att göra en ordentlig efterforskning. Ett bra första steg kan vara att kolla om spelsajten har säkerhetscertifikat https. Ett annat tips är att kolla efter certifieringar i fotnoten.

  • Upptäck bäst bettingsidor utan licens

    För dig som gillar att betta på damfotboll kan det vara svårt att hitta rätt bland alla bettingsidor där ute. Vi ger dig tryggaste spelbolagen där du kan uppleva betting utan licens.

ANNONS
ANNONS

Damfotboll.com på facebook