Avbrott i karriären

Fotbollsspelaren Linn Andersson flyttade till Göteborg med pojkvännen Pontus som fått jobb i hemstaden Göteborg. Linn som tidigare spelade i Eskilstuna United i Elitettan blev kontaktad av Jitex där hon provtränade och blev kvar. I en träningsmatch var olyckan framme, en smäll och hela säsongen som nybliven spelare i Damallsvenska Jitex var förstörd. Vad- och skenben gick av och matchen slutade på sjukhus och senare på kryckor för Linn. Damfotboll.com fick en pratstund med henne.

Efter sex säsonger i Eskilstuna United lämnade Linn Andersson klubben för att flytta med pojkvännen Pontus Axell till Göteborg. Då skrev Eskilstuna United ett reportage på sin hemsida där man tackade Linn för de sex åren och önskade henne lycka till.
Var och om Linn skulle spela fotboll i Göteborg visste hon inte då.
– Nej jag hade ingen aning men jag tänkte väl att det löser väl sig på något sätt för att fortsätta spela det vill jag ju. I mina tankar fanns främst Hovås/Billdal eller kanske Kungsbacka DFF.

När damfotboll.com träffade Linn satt hon på en läktare och tittade på sin nya klubb Jitex BK som spelade match i Damallsvenskan. Hon kunde själv inte spela då hon i början av mars bröt benet i en träningsmatch. Kryckorna var med och de samt ett par spikar i benet varav en var på väg ut, var det som synliggjorde att Linn var skadad. Humöret var det inget fel på trots att hennes lag låg under i matchen.

 

Att Linn kommer ifrån en idrottsfamilj är ingen underdrift. Pappa Bo ”Bobban” Andersson var en grym handbollsspelare (119 landskamper) och även bra i fotboll för den delen. Mamma Ulla-Britt spelade handboll och brorsan Robin är även han handbollsspelare i GUIF och landslaget. Linn har provat på flera idrotter men fastnade för fotboll.
Hur hamnade du nu i Jitex och vad hände egentligen när du blev skadad?
– Det var Stefan Rehn, Jitex tränare som ringde mig. Han hade läst att jag skulle flytta ner till Göteborg och ställde frågan om jag inte kunde komma och provträna en tid. Jag blev förvånad för jag hade inte tänkt på Jitex som ligger divisionen över vad jag är van att spela i men jag blev förstås glad och nyfiken. Åkte dit och provtränade ett par gånger och sen var jag fast. Jag trivs som fisken i vattnet med det goa gänget, säger Linn och fortsätter.

– Att bli skadad är inget man drömmer om och det kan jag säga att jag aldrig varit förut. Inte som jag minns i alla fall. I matchen gick jag in i en närkamp och plötsligt kände jag att något var fel. Jag hade snurrat några varv på marken sen skrek jag visst. En barndomskamrat var nere och hälsade på och såg mig göra detta och fattade att något var galet för jag brukar aldrig skrika. När jag tittade upp stod det mycket folk runt omkring mig och alla sa ligg still, rör dig inte. Men ingen sa att jag inte skulle titta och när jag gjorde det såg jag vad som var galet. Benet var av , både skenben och vadben och det såg helt sjukt ut.

Här måste jag fråga hur ont det här gjorde?
– Inte så mycket faktiskt, jag har fått förklarat att man inte känner så himla mycket då kroppen försvarar sig genom ett adrenalinpåslag som räcker en stund. När ambulansfolket kom fick jag morfin och slocknade ganska snabbt.

Det var en jobbig start för dig som bytt klubb och hamnat i Damallsvenskan. Jag hörde också att du fått problem av annat slag när du väl bestämt dig för att gå till Jitex. Din gamla klubb som önskade dig lycka till ville plötsligt ha en övergångssumma för dig av Jitex. Hur reagerade du på det?
– Jag blev väldigt förvånad och besviken och hade ingen förståelse för deras krav. Jag har spelat fyra år i United och flyttade för att Pontus fått ett jobb i sin hemstad Göteborg. När vi flyttade ner hade jag ingen aning om att Jitex skulle vara intresserade och mitt kontrakt med United gick ut 30 november förra året, svarar Linn.

Hur ser du på fortsättningen i det här ärendet?
– I och med att jag blev skadad kommer det inte att hända något. Jag kommer inte att vara i speldugligt skick förrän till hösten och då är jag per automatik klar för Jitex. För övrigt tror jag nog att klubbarna har pratat med varandra och rett ut det här så det föreligger nog ingen schism dem emellan.

Vad händer det närmaste vad gäller rehabiliteringen?
– Efter röntgen där kollar att frakturen läkts ordentligt ska de ta ut några spikar. Märgspiken får sitta kvar. Därefter kan jag börja och jobba mer på att återfå full rörlighet i foten och att återfå full styrka i benet samt att börja köra med konditionsträning. Sen längtar jag förstås ut på fotbollsplan och att få delta i bollövningar så jag ser verkligen framemot att kunna börja träna med laget. Jag siktar på comeback men när vet jag inte. I bästa fall kanske i augusti, det får väl ta den tid det tar, säger Linn avslutningsvis.