Brytsäkra backen Karin Lissel pluggar inför framtiden

Dalkullan Karin Lissel är inne på sin fjärde säsong i Tyresö FF, och hon pluggar inför framtiden. – Tänker på mig själv och min kropp, säger hon om sin utbildning till arbetsterapeut.

Den 26-åriga Borlängetjejen Karin Lissel spelar sedan 2010 för Tyresö FF, klubben som vann sitt första SM-guld i en rafflande uppgörelse med LdB FC Malmö ifjol.
Men starten gjorde hon hemma på gården för många år sedan tillsammans med sin bror och hans kompisar. Debuten i ett klubblag kom i sex-års åldern, då i moderklubben Stora Tuna IK. Hon spelade forward där, men när hon gick till Ornäs, och fick spela i norrettan, då blev hon omskolad till back.
– ”Yes” tänkte jag då, säger Karin. Det är ju back jag vill vara.

Gillar Tyresös satsning
Efter några säsonger i Ornäs, gick hon vidare till Hammarby, där hon kom att stanna i två säsonger. Och efter det blev det Tyresö, där hon har varit sedan Hammarbytiden. Hon tycker om satsningen som föreningen gör. Och hon tycker att förutsättningarna är annorlunda nu mot tidigare. Plus att nu har de en bra stab runt laget, med tränare, målvaktstränare och fystränare bland annat.
På min fråga om det inte är lite farligt med några ”fixstjärnor” svarar hon:
– Den som tror att Tyresö består av fixstjärnor har kommit till helt fel lag!

Precis flyttat
Hemma i Stockholm har hon precis flyttat till en andrahands lägenhet i Johanneshov från Tyresö. Så för tillfället har hon varken TV eller internet inkopplat, säger hon med ett litet leende.
– Det är ingenting som jag prioriterar just nu.
Annars pluggar hon till arbetsterapeut. Har läst ett och ett halvt år av tre. Men på grund av att hon var tvungen att göra sin arbetspraktik på heltid, något som hon inte hann med riktigt, så läser hon 30 poäng hälsopedagogik under tiden innan hon börjar läsa programmet igen.
– Jag kunde inte få ihop med fotbollsträningen, och eftersom jag var tvungen att göra praktik som jag inte hann med, så kunde jag inte fortsätta. Så jag har tagit ett litet uppehåll.

Umgås med kompisar
På den fritid som hon får, försöker hon umgås med kompisar. Och hon är mån om sina kompisar som inte spelar fotboll.
– Jag försöker vara en vanlig människa, säger hon.
Och hon tycker det är skönt att bara få vara ledig när hon inte har något annat inplanerat i den fullskrivna almanackan. Och att få prata om något annat än fotboll. Böcker är något hon läser mycket, senaste lästa boken är ”Hunger Games”. Och lyssnar hon på radion, så blir det gärna dokumentärprogram eller ”Sommar”. Går hon på bio, så ser hon gärna thrillers eller actionfilmer.
– Romantiska komedier blir bara dravel.

Kul med småställen
Att få komma till ett litet ställe som Mallbacken tycker hon bara är kul. Kristen van de Ven hade till och med tyckt att de skulle flytta till just Mallbacken. Där skulle de köpa sig ett litet hus och en motorcykel som de skulle ta sig fram på.
– Dom tankarna får nog Kirsten ha för sig själv, tror inte det är många som önskar hänga på, det är i alla fall inte något liv jag har tänkt mig, skrattar Karin.

En utmaning som hon ser det är när man kommer till ett lag som kanske ligger i botten av tabellen, att inte komma in med inställningen ”vi vinner den här matchen”. Men hon tycker att Tyresö klarar av det bra. Och hon ser fram mot den nya ligan. Hon tycker att utvecklingen är bra för svensk damfotboll.

Till sist, är det något du vill berätta om någon i laget som ingen annan vet?
– Ja, säger hon efter lite betänketid. Jag skulle vilja dansa som Elaine. Hon är riktigt bra på att dansa sin speciella dans.

Text och foto: AnnaKarin Johansson