Filippa Curmark har en dubbelgångare i landslaget

Först flyttade Filippa Curmark från Jönköpings-trakten till Kalmar. Nu har den unga talangen landat i Jitex för att hjälpa den klassiska Mölndals-klubben i jakten på nytt allsvenskt kontrakt. Vi träffade Filippa och snackade fotboll, flyttar och likheten med en annan stor talang.Undertecknad stressar in till U19-landslagets internmatch på Bosön och tittar snabbt efter den unga talangen som bytte IFK Kalmar och Elitettan mot Jitex och Damallsvenskan. Utan laguppställningar slänger jag iväg frågan till en journalistkollega, var har vi Curmark?
− Ser du Lina Hurtig där på mitten i det gula laget?
− Ja, vad gör hon där? Ska inte hon vara med A-landslaget?
− Det är Filippa Curmark, säger kollegan småleende.

Det är svårt att inte slås över Hurtigs och Curmarks likheter. Nej, de har inte riktigt samma rörelsemönster på planen, men visst påminner löpningen lite om varandra Och frisyren? Och kroppsformen om än att Hurtig torde vara några centimeter längre.
Curmark själv skrattar åt jämförelsen. Hon berömmer Hurtig men påstår sig aldrig ha hört eller reflekterat över deras likheter.
− Ja, lite till utseendet kanske. Det kan nog stämma. Jag tycker hon är bra, inget snack om saken, säger Curmark och ler lite lätt ute på Bosöns konstgräs.

 

Varje träning en utmaning
Inför denna säsong har Filippa Curmark packat flyttlasset och bytt Kalmar mot Mölndal, den blåa tröjan mot den lila som vunnit sex SM-guld. Hon lämnar Kalmar och byter skola för andra gången under gymnasietiden. Curmark är bara en av alla nya spelare som Jitex värvat. Klubben som fajtats såväl med kommunen som damallsvenska konkurrenter under de senaste åren har tappat mer än en handfull av fjolårets spelare. Och hittat nytt i talanger såsom Curmark. Få vet var de står idag. Curmark ger oss sin syn på sitt nya lag.
− För mig är det mesta nytt eftersom att jag kommer från Elitettan till Damallsvenskan. Sen jag kom till Jitex har det bara varit positivt. Varje träning är en utmaning, vi kör på hårt, säger Curmark och erkänner att omställningen med skolbyte och ny serie varit stor. Men det är en ny utmaning som hon längtat efter sedan hon började kicka boll.
− Jag ser det bara som en utmaning. Det har alltid varit en dröm att få spela i Allsvenskan. Jag har sett fram emot det i hela mitt liv, säger den tekniska mittfältaren.

Bäst i Småland räcker inte
Ifjol var Curmark en nyckelspelare i IFK Kalmar, som dock inte lyckades hänga kvar i Elitettan, men Curmark utsågs till Smålands bästa spelare. Ganska tidigt bestämde hon sig för att det var dags för nästa utmaning och nästa steg i utvecklingen. Valet föll på Jitex även om andra klubbar var ute efter hennes namnteckning. Samtidigt som hon gör sitt bästa för att anpassa sig till det högre tempot som finns i Damallsvenskan laddar Curmark för kvalspel med F19-landslaget. Hon gjorde ett mål och två assist under höstens första kvalrunda som Sverige gick vidare ifrån tämligen enkelt. Nu väntar tuffare matcher i den andra kvalrundan till EM. Frankrike, Polen och Rumänien står för motståndet.
Curmark rycker lite på axlarna när det tuffa motståndet kommer på tal.
– Det är både roligt och utvecklande att spela tuffa matcher. Det är vad som behövs för att lära sig mer och bli en bättre spelare.

Filippa pekar ut Christiano Ronaldo som sin stora förebild men nämner också landslagets Caroline Seger. Och på tal om landslaget. Det är inte bara Damallsvenskan hon drömmer om.
− Jag drömmer om landslaget. Att få vara här är roligt bara det, men jag vill utvecklas och komma ända upp till A-landslaget, det är klart att det är ett mål.

Ännu är Jitex nyförvärv och Smålands bästa fotbollsspelare inte riktigt vid sina drömmars mål. Men hon har kommit en bra bit på vägen.

Text: Alva Nilsson

Foto: _Stora bilden: Filippa Curmark i match med IFK Kalmar mot Eskilstuna United i Elitettan. Foto: Anders Kjaergaard-www.akfoto.se _