Rolfö redo för A-landslaget

När landslaget nu åker till Hartlepool söder om Newcastle för att möta England borta på söndag, finns två debutanter med i truppen. Eskilstunas Elin Wahlström och Linköpings Fridolina Rolfö. damfotboll.com har åkt till Linköping för att möta 20-åriga Fridolina.Träningen efter sommaruppehållet har precis börjat. Fridolina Rolfö har hunnit med lite semester i Grekland och när vi träffas är det stekhett i Sverige. En värmebölja ligger över landet och SMHI har utfärdat en klass 2-varning pga det ovanligt varma vädret där temperaturen i solen galant klättar över 30-graders-strecket. Det är lunchtid, Linköpings FC som ligger fyra i den damallsvenska tabellen har precis avklarat dagens första träning, men mer träning ska det bli under eftermiddagen. Fridolina och lagkompisarna ska springa en hel del.

Nu när det är så varmt, kan man träna på samma sätt eller blir det speciella upplägg, undrar jag?
– Alltså både och, förklarar Fridolina Rolfö.

– Nu är det ju vansinnigt varmt och det är inte bra för huvudet att köra jättemycket, men å andra sidan måste vi vänja oss vid det, eftersom vi kan ju komma att få spela matcher i den här hettan. Känner man lite trötthet måste man ändå försöka, eftersom vi vet att det kan komma att bli så och under match kan vi inte avbryta.


Fridolina medger att hon inte tycker om när det är så varmt.
– Fötterna blir ju kokheta, det bränner ju nästan och man får blåsor.
 

Men redan efter en knapp veckas träning lyfter Fridolina med ett flygplan via Amsterdam till Newcastle och åker vidare till Hartlepool. Hon har varit med i alla ungdomslandslag och vunnit F19-EM-guld i Turkiet 2012. Att Rolfö togs ut av Pia Sundhage får ändå ses som en liten överraskning. Många journalister kräver att Sundhage ska ta ut Lina Hurtig, men denna gång blev det bl a Fridolina Rolfö istället för Hurtig.
– Jag har gjort en bra vårsäsong, Jag har fått mycket speltid. Jag känner mig redo för landslaget, jag tycker bara att det ska bli roligt. Men jag var väldigt chockad också när jag fick veta att jag ska vara med i och med att jag inte hört nånting om att jag varit nära eller hur man nu ska kalla det, säger 20-åringen.

När Pia Sundhage försökte ringa Fridolina Rolfö för att meddela henne att hon var uttagen var hon på semester. Att hon skulle vara med fick hon först veta genom ett SMS från gamla F19-kompisen Amanda Ilestedt.

När Sundhage tillkännagav uttagningen sade hon att Fridolina har en bra vänsterfot, men att hon samtidigt borde höja tempot framöver.
– Jag tycker att det är väldigt bra att hon är så tydlig, säger Fridolina.

Hur ska du då höja tempot?
– Jag tror det har mycket med min fysik att göra. Visst ska jag bli bättre i bolltouchen och allt det där, det är nånting jag vill jobba på, men det kräver att jag har bättre fysik. Jag kanske klarar de första 60 minuterna i hög tempo, men för att klara de sista 30 måste fysiken förbättras.

Linköpings FC jobbar redan mycket med fysiken. Fridolina tycker att fysprofilen i klubbträningen är väldigt bra.
– Vi löper och spelar mycket och för det mesta fotbollsrelaterad och det tycker jag om.

 


När hon jämför gamla klubben Jitex där hon spelat tre säsonger med Linköping är den första skillnaden hon nämner just tempot.
–Det är väl det som jag inte hunnit komma in eller jag har nog hunnit komma in, men det tar lite tid att få tempot och nu har jag mycket bättre fotbollsspelare i mitt lag också. Men det är roligt att man utvecklas hela tiden.
 

I Jitex var Fridolina en av de mer kända profilerna, i Linköping blev hon del i ett kollektiv där det finns stjärnor som Charlotte Rohlin eller Pernille Harder. Hur var den omställningen?
– Visst hade jag en större roll, men sen har jag även känt från landslaget att man inte haft den största rollen alltid. Jag har fått känna både att ta ansvar och att vara en av alla andra. Jag tycker bara att det är bra att adra kan få mer utrymme för då har jag inte pressen på mig och kan, låt oss säga, överraska.

Någonstans har jag läst att du inte alls gillar att titta på fotboll. Är det fortfarande så?
– Det där blev jättefel,, säger Fridolina Rolfö.

– Under VM har jag kollat en del, det tyckte jag är roligt. Men jag sätter mig inte och tittar på vilken Premier League-match som helst. VM är kul, jag gillar att kolla både på lagen men även titta på det som händer i landet. Spelet var jag jättenöjd med. Vi har haft en stor tipptävling i laget och har tippat alla matcher och då blir man ju ännu mer insatt i det.

Vad tyckte du om spelet?
– Jag tycker om att det är så modern fotboll. Fler lag spelar snabbt spel, mycket återerövring, men samtidigt också mer varierad som Real Madrid spelar.

Kan man som damfotbollsspelare lära sig något genom att titta på herr-VM?
– Jo, om man ser lösningar och helhetsperspektivet och system. Jag minns Martin [Sjögren] sa det inför nån match att vi skulle kolla på Colombias återerövring av boll, det ska vi bli bättre på.

Fridolina Rolfö tycker även att Tyskland var rätt lag som vann turneringen.
–De var det absolut bästa laget. Jag tippade dem också som vinnare.

Vid sidan av fotbollen som alltid kommer först, så jobbar Fridolina i Linköping, hon tycker att hon annars skulle bli lite rastlös på dagarna.
När Fridolina nu åker med A-landslaget för första gången kommer hon även att få träna tillsammans med bl a Lotta Schelin och Caroline Seger vilket hon ser väldigt fram emot. Målsättningen är att vara där och göra sitt bästa och njuta och självklart finns det en förhoppning om att spela mot England på söndagen, även om det är bara några få minuter. Tillsammans med spelare som Elin Rubensson, Magdalena Ericsson, Malin Diaz, Jennie Nordin och Lina Hurtig är Fridolina Rolfö en av F19-europamästarna från 2012 som kan komma att vara en viktig kugge i den generation fotbollstjejer som ska ta över efter bl a Sjögran, Schelin och Seger någon vacker dag.