Helena Andersson

– Vi har inga skador och alla är tillgängliga. Fortfarande är det lite sega i benen, men det är enligt planen, sade hon.

Träningsveckan i Göteborg innehöll ett tätt program. Tanken med de sista dagarna inför Tysklandsmatchen är att lätta på tempot och hålla nere tiden, åtminstone ett pass blir dock i full fart.

Är det ett normalt upplägg inför mästerskap?

Artikel 2017-07-13 14:30

- Man brukar man vilja säga att det ska vara två dagars vila mellan matcher, här är det bara en dag. Därför kan vi inte spela med alla spelare hela tiden, de skulle inte kunna göra sig själv rättvisa, säger Helena Andersson.

Landslagets fysiolog lägger sig inte i uttagningen men har samma syn som lagledningen när det gäller spelarnas belastning.

Artikel 2013-03-07 20:09

Pia Sundhage och hennes assisterande förbundskapten Lilie Persson noterar också att riktningsförändringar tar längre tid än de bör för spelare på toppnivå. Det räcker inte bara att vara snabb och uthållig.

- Det handlar om koordination och kroppsuppfattning. Det tränar man upp bäst i yngre åldrar. Sådana övningar passar bra att lägga in i flicklagsträningar, säger Helena Andersson.

Artikel 2013-01-26 18:15

- Vi är i framkant när det gäller fysbiten, topp tre i VM och den fysiska kapaciteten hade en stor del i hur vi presterade då, säger hon.

Kompetenshöjningen är en kombination av snabbhet och styrka.

Att det går snabbare och snabbare i fotbollen behöver man inte mycket historisk tillbakablick för att inse. Många löpningar ställer också krav på uthållighet.

Artikel 2012-07-23 09:06

Helena har varit fystränare i KIF Örebro under Pia Sundhage, som lockade med henne till både Kina och USA.
Helena Anderssons studier har alltså gått ut på att kartlägga vilken effekt återhämtningsträning har på kvinnliga elitfotbollsspelare.

Artikel 2010-09-09 15:39