VM 2011

Generationsväxlingen i Japans damlandslag fortsätter.
– I fjol slutade Homare Sawa och nyligen Ayumi Kaihori. Det är tråkigt men den sista matchen kommer för alla, skriver Karina Maruyama på sitt twitterkonto.
Hon är 32 år och spelar för Speranza FC Osaka Takatsuki.

Karina Maruyama var inte med i Japans VM-lag i Kanada i somras men har spelat i VM-turneringarna sedan 2003 och i tre OS.

Artikel 2016-01-22 15:47

2011 spelades VM i Tyskland och i den grymt spännande bronsmatchen mellan Sverige och Frankrike kom Marie Hammarström in och avgjorde med det här klassmålet.

Videoklipp 2015-05-22 12:11

Förbundskaptenen Norio Sasaki först, om de taktiska besluten som gjorde att Japan kunde hämta in USAs ledning.
- När amerikanskorna tog ledningen stannade deras fötter upp. Det förstod våra spelare, vi försökte inte spela in bollen med enkla passningar utan ville göra det klokt.

En av planens bästa spelare är Homare Sawa. Vad säger du om hennes insats?

Artikel 2011-07-18 23:41

- Uppenbarligen var det inte tänkt att vi skulle vinna, säger Abby Wambach. Det stämmer också in på de amerikanska spelarna när de möter media efter den makalösa drabbningen i Frankfurt.

Ändå är de vältaliga och proffsiga och hittar orden, levererar matchanalyser och ger beröm till de japanska spelarna.

Artikel 2011-07-18 23:38

- Man blir så besviken för lagets skull. Vi spelar så mycket bra fotboll i första halvlek men kommer inte iväg med en guldmedalj. Att vi bara är sju-åtta minuter ifrån känns ju oerhört tungt, vi spelar så mycket bättre fotboll idag än vad vi gjorde mot både Brasilien och framförallt Frankrike, sade hon efter matchen.

Artikel 2011-07-18 08:37

Den faktiska förklaringen till guldet var att Japan knäckte sina betydligt mer vinnarvana motståndare genom att sätta tre av de fyra straffar som krävdes, för USA var det bara Abby Wambach som lyckades med sitt försök.

Men ännu mer imponerande var hur Japan hämtade upp två underlägen och inte lät sig knäckas av USAs stora dominans i första halvlek.

Artikel 2011-07-18 08:35

- Ett av de snyggaste målen jag har sett faktiskt, på det sättet hon gör det. Det är precis sådana människor man behöver i ett lag, spelare som vill bli hjältar, berömmer Caroline.

Vadskadan som bänkade henne under semifinalen och tredjeprismatchen var tung och gav en helt annan upplevelse av avgörandet.

Artikel 2011-07-17 17:11

- Vi har jobbat hårt och vi har jobbat länge. Vi tror på det vi gör och viker inte ner oss för motgångar, sade han.

Thomas Dennerby ser nästan tagen ut när han tar till orda inför den församlade internationella pressen på lördagskvällen. En stund senare är han samlad och lycklig i den mixade zonen - men inte glädjestrålande.

Artikel 2011-07-17 00:42

- De sista två, tre månaderna kan inte vara bättre, sade hon.

Även de välbekanta spelarna från klubblaget fick känna på hur bra, snabb och målmedveten Lotta Schelin är.

Hon började matchen med att stressa Wendie Renard och fortsatte med djupledslöpningar för att störa och ta sig in bakom backlinjen.

Artikel 2011-07-17 00:12

- Det fattades verkligen någonting ídag, sade Bruno Bini.

Lagkaptenen Sandrine Soubeyrand sänkte blicken, andra blickade långt och tomt med vattenflaskorna i mun.

Bland de franska reaktionerna efter matchen var Sonia Bompastors allra starkast.

Artikel 2011-07-16 22:26

- Jag har nog inte fattat det än, vi är så sjukt värda det här efter fyra fantastiska matcher, vi har en utvisad och visar sån moral i det läget, sade Marie Hammarström efter matchen och en hel del firande ute på plan och i omklädningsrummet.

Målet kom mindre än tio minuter från slutet och var en riktig fullträff från KIF Örebro-spelaren.

Artikel 2011-07-16 22:06

- Det är speciellt att möta spelare som jag haft en fantastisk säsong ihop med. Att vi gick till OS ihop var kul, vi sa att vi skulle ses i finalen egentligen men det går med den lilla finalen också, säger Lotta.

Franskproffset i det svenska landslaget upplever extra morot med bekanta ansikten i motståndarlaget.

Artikel 2011-07-15 17:19

- Laget har ett väldigt stort hjärta, om hjärtat är stort kommer huvudet efter, säger Bruno Bini om inställningen i truppen.

Bini, förbundskapten sedan 2007 ger ett gemytligt och ytterst avslappnat intryck. Han hälsar och tar i hand med alla i pressrummet. Men bara ett tiotal journalister har dykt upp för frågestunden så den informella delen blir inte långrandig.

Artikel 2011-07-15 12:14

Blågults bästa forward, hela turneringens bästa om man lyssnar till Thomas Dennerby och andra kloka människor hade ännu inte gjort mål i VM när hon klev ut på planen i Augsburg.

Men Lotta Schelin fortsatte oförtrutet att skapa möjligheter, springa runt och förbi försvararna och sätta sina medspelare i lägen.

Artikel 2011-07-10 16:48

- Det är inget jag tänker på hela tiden men före VM sade jag att min dröm skulle vara att spela i Frankfurt där jag bor, säger hon.

I klubblaget FFC Frankfurt har Sara Thunebro redan hunnit med två säsongen och någon månad före VM-starten skrev hon på för ytterligare två.

Artikel 2011-07-09 13:27

- Jag är väldigt bekant med de flesta spelarna så det blir spännande. Jag tror på mig själv, vet hur jag ska klara av olika spelare, säger hon.
¨

Artikel 2011-07-08 16:55

Först ut var Antonia Göransson som kände nervositeten komma krypande där hon stod på sidlinjen.
- Jag var inte nervös innan men när jag klappade i händerna med Therese Sjögran och skulle springa in kändes det. Men det släppte när jag väl kom in på plan, säger hon.

Artikel 2011-07-08 16:49

- Therese Sjögran fick ont i halsen när vi reste igår, säger landslagsläkaren Per Lindblom.

Han har haft en lugn Tysklandsresa hittills. Precis som hela förberedelsetiden har mästerskapet också varit utan ingrepp, behandlingar och skadetillfällen för svensk del. I det avseendet skiljer sig detta mästerskapet från flera tidigare.

Artikel 2011-07-08 16:45

Det handlar om tre länder som gör upp - men inte inbördes.

Australien som slog ut Norge har inte ens sin egen OS-plats klar. Gör man samma sak med Sverige, samtidigt som Tyskland tar den väntade segern mot Japan och Frankrike småskräller mot England är det avgjort och Sverige borta både från VM och nästa års mästerskap.

Artikel 2011-07-08 16:42

- Det var väl bara att spela fotboll och göra det bra, svarade hon lekande lätt på frågan om hur Sverige kunde besegra USA.

I den förklaringen kunde Lotta Schelin också inkluderat en egen toppinsats.

Redan tidigt i matchen lyste det av spelglädje och ambition kring henne.

Artikel 2011-07-07 00:03