Sofia Lundgren står

Pia Sundhage har tagit ut sin första startelva som svensk förbundskapten och det är i stort sett idel välkända rutinerade namn som tagit plats.
Sofia Lundgren blir startmålvakt mot Schweiz. Foto: Fredrik Hasselgren

Matchen som spelas mot Schweiz på tisdagen verkar locka storpublik till nya Myresjö Arena i Växjö. Dryga 3 500 biljetter var sålda på måndagen.
Startelvan:

Målvakt: Sofia Lundgren

Backar: Lina Nilsson, Nilla Fischer, Emma Berglund, Sara Thunebro

Mittfältare: Kosovare Asllani, Caroline Seger, Lisa Dahlqvist, Johanna Almgren

Forwards: Lotta Schelin, Sofia Jakobsson

Taggar: ,
Wille 2012-10-22 17:06

Nog hade man hoppats på lite nya spelare i en match utan värde.
Seger, Dahlkvist, Fischer, Schelin, vet vi inte vad de går för?
Hoppas att debutanterna får minst 30 minuter.

The Observer 2012-10-22 18:16

Man kan väl också se det som Sundhages första test till en stomme i en EM-trupp? Då kanske det inte heller är en "match utan värde"? Skulle gissa att två saker drar publik - Sundhages första landskamp som FK och ny arena.

Martin 2012-10-22 19:34

För att säga som Fylking: ÄNTLIGEN ! ... får 'Fia' chansen mellan stolparna, kul att Sveriges vassaste målvakt får visa vad hon går för i Damlandslaget igen :).

Sedan tror jag nog som The Observer att Pia vill testa en stomme till kommande EM-truppen. Jag tycker det är en helt ok startelva och har en teori varför mittfältaren Fischer som ju var lysande under OS fått kliva ner tillfälligt.

Jag tror att Sundhage ser Fischer som 'stand in' för annars givna Charlotte Rohlin då just passningsskickligheten är något de delar och Sundhage nog vill ha en mittback som snabbt kan flytta upp bollen i banan utan att vi förlorar den.

Enda 'missen' är enligt mig att man inte testar 'Kanada-rockaden' där Kosovare Asllani fick ta steget in på Segers plats för det är ju offensiv innermittfältare 'Kosses' kvalitéer bäst används.

För övrigt är det märkligt att Seger och Schelin ska dela kaptensrollen. Seger har redan avsagt sig den en gång och Schelin är ... ja ingen ledare i mina ögon. Kanske hoppas Sundhage att Schelin ska göra en 'Zlatan' och gå från att vara en spelare med individuellt fokus till att bli en härförare av stora mått.

Med risk för att vara partisk, vilket mitt favoritlag är vet nog de flesta, så känns både Rohlin och Fischer som mer naturliga kaptensval i mina ögon. Rohlin har varit en utmärkt kapten i Kenty/LFC under ca 10 år (säkert mer), är riktigt 'bra i media' och leder sin backlinje med pondus. Fischer visade stora ledaregenskaper under OS där hon nästan på egen hand ledde ett stukat landslag till att vara en kanonräddning (från franska målvakten) och en 'rembrant' (från Lindahl) ifrån att slå ut Frankrike.

Lenn 2012-10-22 21:36

Tyvärr Martin hade jag sett Kristin Hammarström i målet. Backlinjen är okey. Lina Nilsson eller Annika Svensson kan man välja vilken. Emma Berglund har förlorat med 2-10 på tre matcher om jag inte minns fel men det är i Umeå. Men mittfältet är för mig svajigt och utan struktur. (värva över Ramona Bachman) Lotta schelin och Sofie Jakobsson är två motpoler och jag undrar om de kan samarbeta.

Martin 2012-10-23 00:05

@Lenn

Var ju inte mkt du va nöjd med ... Ska säga att det är hugget som stucket vem av Lundgren/Hammarström man väljer enligt mig, de är båda oerhört bra målvakter.

Jag blev väldigt imponerad av Hammarström när Göteborg var på besök på Folkungavallen, hon höll kvar dem i matchen under första halvlek och spelade stabilt matchen igenom. Särskilt hennes spel långt ut i straffområdet, att bryta motståndarnas anfall innan det blir en målchans imponerade och där är hon något bättre än 'Fia'.

Lundgren har dock ett något bättre spel på linjen, bättre speluppfattning och kan därför sätta igång spelet snabbare (där är inte Hammarström långt efter ska sägas).

Backlinjen är inte komplett då både Sembrant och framförallt Rohlin är bättre en någon av de som får chansen mot Schweiz. Mittfältet saknar struktur eftersom 'Kosse' inte får spela centralt och Fischer får 'vikariera' på backplats. Jag hade utan att tveka bytt Dahlqvist/Seger mot Fischer/Kosse både för att rollerna blir tydligare och för att de helt enkelt känns som bättre spelare för tillfället.

Mark 2012-10-29 21:03

"Lagkapten Schelin kan fotboll."