Så minns vi spelåret 2014

2014 har lagts till historien och alla laddar nu som bäst inför nästa års säsong. De damallsvenska klubbarna gör det genom försäsongsträning och Pia Sundhage gör det genom att förbereda sig inför VM. Men innan vi blickar framåt vill vi titta bakåt. Damfotboll.com sammanfattar säsongen som gått och passar samtidigt på att önska alla läsare ett riktigt Gott Nytt År!

Överraskningar, skrällar, tårar och glädje. Säsongen 2014 har bjudit på mycket. Vi börjar vid glädjen i Malmö. Den glädje som klubben, trots nytt namn, börjat vänja sig vid.

FC Rosengård vann SM igen. Ganska ohotat, det var mer fajt om andraplatsen – vi återkommer till det och tittar istället närmare på vissa delar av det lag som vann SM-guld, och nu mera är Sveriges mesta mästare.

FC Rosengård började säsongen med frispråkiga Jonas Eidevall som tränare och yttersta ledare. Man avslutade den med Marcus Tilly som boss. I stjärnlaget såg vi inte bara Anja Mittag vinna skytteligan och Therese Sjögran passera 400 matcher i Malmö-tröja. Andra som fick chansen var Sara Mellouk och Nathalie Persson. Båda gjorde avtryck på sitt sätt. Mellouk genom att göra mål i premiären, och sin första damallsvenska match från start – endast 15 år ung, och Persson genom att komma in från bänken, svepa fram som en virvelvind och med sina två assist avgöra guldmatchen mot Kopparbergs/Göteborg.

Flera unga spelare fick chansen. Två av dem ledde till och med sina lag, offensivt.
Lina Hurtig hade en succésäsong i 2013, det gick året därpå. Både för henne och för Umeå IK.
En annan ung stjärna som lyckades lyfta sitt lag var Fridolina Rolfö. Jättetalangen slog igenom ordentlig, framför allt genom ett hat-trick i Champions League för Linköpings FC. Både , FC Rosengård och Linköpings FC, kvalificerade sig till vårspelet i Europa-turneringen.
Men det var ett annat mer otippat lag som snodde den sista platsen till Champions League 2015/2016. Kampen om andraplatsen i Damallsvenskan stod länge mellan tre lag. Linköpings FC, Kopparbergs/Göteborg och – KIF Örebro, som gick som tåget, höll på att åka av rälsen men hittade till slut rätt spår igen och slutade tvåa med en Champions League-plats som extra bonus. Föreningens bästa placering någonsin, vi lyfter på hatten.

I stort sett alla fick rätt när nederlagstippade Jitex Mölndal åkte ur Damallsvenskan med rekordlåga 0 inspelade poäng. Om poäng fanns för tappert kämpande hade spelarna varit värda det, dessa unga tjejer med en medelålder på knappt 19 år. Klassiska Jitex får pusta ut och samla kraft i Elitettan och jobba på en återkomst om några år. Talangen finns där om man får behålla spelarna, men det ser ut att bli omsättning. AIK slutade just före Jitex i tabellen men åkte ändå inte ur. Ologiskt, muttrar någon. Men vi alla minns väl vad som hände? Frågan är om vi någonsin kommer glömma kaoset i Tyresö.
Om de absolut flesta lyckades tippa rätt gällande vart SM-guldet skulle hamna var det fler som gick bet på vilket som skulle bli det andra laget att få lämna Damallsvenskan?
En(1) tippade rätt när hon sa att Tyresö skulle hamna sist i Damallsvenskan och det var damfotboll.coms tillika Radiosportens expertkommentator Anette Börjesson.
En av svensk damfotbolls tråkigaste stunder kom under sommaren när konkursen blev ett faktum och Tyresö-laget splittrades efter Champions Leaguefinalen. Trist är bara förnamnet. Profilerna i Tyresö flydde Sverige efter konkurrsen. Carola Söberg och Lisa Dahlkvist drog till Norge, Caroline Seger till Frankrike och amerikanskorna tog flyget till sin inhemska liga. Men en stjärna stannade. Den största av dem alla skrev på för FC Rosengård och vann SM-guld med sitt tredje svenska lag.

Det var artisten Marta som drog mest publik. Men den totala publikligan vanns av en nykomling. Eskilstuna United spelade 2014 i Damallsvenskan för första gången. Och det gick bra, riktigt bra. Viket gjorde att sörmlandsborna vällde in på Tunavallen. Publiksnittet för Eskilstuna gick ned lite under hösten, ungefär samtidigt som laget tappade allt fler poäng – slutsatser lämnar vi åt läsarna att dra.
Innan vi släpper Damallsvenskan helt kan vi också titta till de lag som gick upp från Elitettan. Seriesegrare i den näst högsta divisionen blev Mallbacken, som åkte ned 2013 och var så snabb man bara kan på att komma tillbaka igen. Tyngre gick det för Sunnanå, som också åkte ur förra hösten. Man lyckades inte knipa andraplatsen i Elitettan. Den gick istället till Hammarby och till våren kan man alltså se damallsvensk fotboll, på en snart nyrenoverad, fotbollsplan på Söder. Om vi glömt av att göra det tidigare är det givetvis på sin plats att vi gratulerar de båda nykomlingarna.

Vi vill bara lite snabbt nämna två svenska utlandsproffs. Vi väljer två för att det skulle ta alldeles för lång tid att tröska igenom alla – men två utlandsproffs lyckades med prestationer som är värda att minnas.

Nilla Fischer avslutade sin första säsong i Wolfsburg med att vinna en trippel. Ligan, cupen och fotbollseuropas finaste turnering; Champions League. Hon började dessutom säsongen 2014/2015 som lagkapten i det tyska mästarlaget. Men någon diamantboll blev det inte. Den gick istället till Lotta Schelin. Omdebatterat, men absolut inte oförtjänt. Schelin bärgade som vanligt både ligan och cupen i Frankrike må ha gått bet i Champions League. Men hon lyckades under hösten med bedriften att bli Olympique Lyonnais mesta målskytt genom tiderna.
Mot Tyskland, i årets enda träningslandskamp på svensk mark, slog Lotta Schelin det svenska målrekordet. Med sina 73 baljor passerade hon Hanna Ljungberg i måltoppen. Matchen mot Tyskland blev också historisk genom Therese Sjögrans medverkan. Hon gjorde då sin 200:e match i det svenska landslaget, något hon är ensam om.
Matchen mot Tyskland går däremot inte till historien på grund av slutresultatet. Sverige förlorade återigen, mot antagonisterna. Och förlora var något Sveriges damlandslag gjorde mycket under året. Faktum är att man inkasserade hela sex förluster. Det är det negativa. Det positiva är att alla förluster kom i träningsmatcher. Genom kvalet gick man rent. och släppte endast in ett mål på tio matcher, det målet kom på en högst onödig straff borta mot Skottland. Men Sverige tog sig till VM. Den märkliga lottningsproceduren gav Sverige en mardrömsgrupp. Men spelarna och Sundhage tror på framgångar i Kanada. Då krävs toppform från första studs.

Än så länge, innan 2014 blivit till 2015, kan vi alla drömma med guld i blicken. Vi, ni, landslaget och faktiskt alla lag och spelare i Damallsvenskan. För hur trist och tråkigt det än må vara med snötäckta planer och försäsongsträning är det nu allt är möjligt. Alla är vinnare, i tanken och drömmen. Så, den nyårskaramellen suger vi på ett tag och önskar er ett Gott Nytt År!