EM grupp C: Schweiz spräckte EM-nollan, ny poäng för Österrike

VM-debuten var i princip platt fall för Schweiz. Drygt en match in i lagets första EM såg det också dystert ut. Då kom en liten vändning, 2-1 mot Island. Österrike fortsätter överraska och snodde en poäng av Frankrike, 1-1 i en välspelad match.

Stämningen var bättre än matchkvaliteten i Doetinchem där två förlorarlag från första omgången drabbade samman.

Island var bekvämt med att lämna över stora delar av bollinnehavet och Schweiz hade inte tillräcklig slughet eller slipat samarbete för att ta sig igenom försvaret inledningsvis.

Kontringarna saknade den sista touchen för att nå fram och det blåa laget med stort stöd på läktaren gav allt, ibland en aning bryskt i duellerna. Samma sak av ett aggressivt Schweiz som letade efter en dyrk eller iallafall smartare löpningar när bolltapp på mittfältet smyga sig in.

En varning var utfärdad när Katrin Asbjörnsdottir bröt bollbanan på ett uppspel och de rödvita fick skynda sig hemåt.

Minuten senare var alla defensiva åtgärder meningslösa, Asbjörnsdottir passade Dagny Brynjarsdottir som i sin tur öppnade en enorm yta för Fanndis Fridriksdottir med en fin framspelning.

Varken Fridriksdottir eller någon annan i Island är ett namn för skytteligan, men omställningen var klockren och den eleganta, svepande crossbollen ytterst elegant.

Island vann fler dueller med rena brytningar direkt efter målet men fick ändå inte med sig ledningen till paus. Ramona Bachmann tog fram sin exemplariska teknik i lagets tjänst, tog med sig bollen in i boxen och lade vidare snett inåt bakåt till Lara Dickenmann.

En mästerlig uppvisning i fart och bollkontroll var allt som behövdes för att utjämna. Schweiz tog med sig härliga känslor från målet, kom ut mer taggat i andra halvlek.

Nu surrade det allt oftare kring Islands straffområde, Ramona Bachmann högg på allt och prickade in 2-1 med huvudet efter Noelle Maritz inspel i matchminut 52.

Island var tvungen att flytta fram och gjorde det, matchen avbröts efter en kollision mellan Gunnhildur Jonsdottir och Gaelle Thalmann.

Schweiz´ målvakt fick behandling i åtta minuter men kunde fortsätta och ta sig an den isländska, ivrigt påhejade anstormningen. Riktigt farlig blev dock pressen aldrig, Schweiz höll undan efter elva minuters tilläggstid.

Island föll tungt, inte minst sedan Frankrike och Österrike delat på poängen och sorterat bort önationen från chans till avancemang. Mål av Lisa Makas och Amandine Henry ordnade slutsiffrorna 1-1, inklusive en enorm arbetsinsats från Österrike.

EM 22 juli
Island – Schweiz x-x (1-2)
(Fridriksdottir – Dickenmann, Bachmann)
Frankrike – Österrike 1-1 (0-1)
_(Henry – Makas)