Landslagstruppen till Algarve Cup

Årets första landslagstrupp är tämligen given i synnerhet eftersom inga långtidsskadade spelare anmält återbud. Inte mindre än sex ordinarie representerar mästarlaget Linköpings FC, endast en från Umeå IK.

Gruppspelet bjuder på bra motstånd och det är inte givet att Sverige går till final som i fjol.
USA och Norge blir svårast och Island borde krypa närmare efter ett-målsförluster mot USA i fjolårets Algarve Cup och Tyskland i EM-slutspelet.

Målvakter
Kristin Hammarström KIF Örebro DFF
Hedvig Lindahl Kopparbergs/Göteborg FC
Sofia Lundgren* Linköpings FC
Försvarare
Sara Larsson Linköpings FC
Lina Nilsson LdB FC Malmö
Anna Paulson (25/2-4/3) Umeå IK
Charlotte Rohlin Linköpings FC
Stina Segerström Kopparbergs/Göteborg FC
Linda Sembrant AIK
Sara Thunebro FFC Frankfurt
Mittfältare
Lisa Dahlkvist Kopparbergs/Göteborg FC
Nilla Fischer LdB FC Malmö
Louise Fors R.C.D Espanyol
Petra Larsson Linköpings FC
Caroline Seger Linköpings FC
Therese Sjögran LdB FC Malmö
Forwards
Kosovare Asllani Linköpings FC
Jessica Landström Linköpings FC
Linnea Liljegärd Kopparbergs/Göteborg FC
Sara Lindén Kopparbergs/Göteborg FC
Lotta Schelin Olympique Lyonnais

*) ingår ej i 20-mannatruppen, spelar ej matcher.

SOK-spelare ej med i 20-mannatruppen:
Emilia Appelqvist AIK
Antonia Göransson Kristianstad DFF

Rufus 2010-02-09 18:34

Egentligen är det "bara" tre spelare som har gällande kontrakt med Linköping: Sofia Lundgren, Lotta Rohlin och Petra Larsson. I vilket fall kommer ALLA tjejer som hade Magnus"Wikman som tränare förra säsongen att bli SÅ glada! "Guld-Magnus" är i det närmaste dyrkad som en gud av dem!

Madde 2010-02-09 20:41

Oj! Vet ens Dennerby att det finns en spelare som heter Sofia Lundgren? Är väl i och för sig bättre att hon får åka med och va utanför truppen än inte va med alls... Men i mitt tycke är det som att Sundhage inte skulle ta ut Solo som landslagsmålvakt, lika stort tjänstefel, enda skillnaden är att journalisterna i USA skulle ställa mer frågor och våga kritisera.

Filip 2010-02-09 23:08

Varför denna konstiga behandling av Sofia Lundgren HELA tiden?

Förra säsongen får hon åka med på lägret till Spanien, men inte stå i matchen mot Norge. Sedan ratas hon hela resterande del av 2009. Dennerby går till och med ut och säger att han saknar vissa egenskaper i hennes målvaktsspel som bidrar till att hon inte kommer med i kval/vm/os.

2010 och Sofia får följa med till Portugal men "Ingår ej i 20-mannatruppen, deltar ej i matcherna" enligt förbundets hemsida. Vadå, ska hon vara med som någon slags reseledare och se och lära inför framtiden eller? Vad handlar det här om egentligen?
Om nu Dennerby inte gillar Sofia kunde han väl lika gärna ha tagit med någon annan yngre målvakt som fick vara i den här positionen.

Eller var Dennerby tvungen att ta med Sofia nu när Magnus Wikman, Sofias förra tränare blir assisterande förbundskapten?

Antingen låter ni Sofia FÅ SPELA i landslaget eller så kan ni strunta i att ta med henne i framtiden. Bestäm er förbundskaptener! Sluta vara så konstiga i era beslut.

Jag skiter i om jag är partisk LFC-anhängare. Hanteringen av Sofias vara eller inte vara i landslaget är bland det mest konstiga/dumma jag varit med om inom damfotbollen.

När får Sofia uppskattning för att hon är en bra målvakt? Inget landslagsspel och inga utmärkelser på fotbollsgalan.

Jag anser att det bara är 2 stycken LFC-are med i den här truppen. Rohlin och Petra Larsson, Sofia Lundgren ingår ju inte i 20-mannatruppen. Resterande är kontrakterade av amerikanska klubbar.

Martin 2010-02-10 08:54

Denna behandling av Sveriges bästa målvakt, Sofia Lundgren, börjar likna ren förnedring. Det är väl skönt med en 'semesterresa' till Algarve dock kan tänkas. Annars så kan jag ju bara hålla med tidigare kommentarer om att det egentligen 'bara' är 3 (eller 2 spelande) LFC-spelare som är uttagna.

Slutligen, otroligt roligt och välförtjänt för Wikman att få chansen i landslaget. Synd bara att det inte va istället för Dennerby.

The Observer 2010-02-10 21:23

Notera att det var via Algarvesegern förra året som resan mot EM-fiaskot startade!

Bra vibbar efter segrar är väl fint att ha med sig - mental styrka i avgörande matcher bättre.

Ibland får jag nästan för mig att glade Dennerby hjälpte till att dra åt snaran runt sin egen hals genom att villigt prata om diverse framgångar i diverse mer eller mindre lättviktiga sammanhang inför EM.

När landslaget kan prestera det spel man gjorde mot Brasilien i andra halvlek (Göteborg, 2009), då tänds hoppet och en ranking bland de stora är motiverad. Men det var ju i en uppvisnings-/träningsmatch.......

Svensk damfotoll 2010 - sink or swim?

PS. Kan Sofias resa tänkas vara Dennerbys förstasteg mot en reträtt - han kan ju inte gärna "på en gång" ta med henne? DS.

stockholmare! 2010-02-10 21:41

1 st spelare från huvudstaden!
4 lag 2010 i allsvenskan.
är spelarna i stockholm så dåliga. vad beror det på.
med tanke på att tränarna (ej Tyresö) klappar sig på bröstet å tycker de är så bra.
skulle de då inte ha fler spelare i landslaget kan man tycka.

P,

Söderbo 2010-02-10 21:58

Nä i Tyresö är det sportchefen som klappar sig för bröstet.

Gäst 2010-02-10 22:10

Sluta hacka på hans han gör ett sjukt bra jobb för tyresö och visst han e stor i munnen men han står för allt och gör det man ska göra för att få ett lag på kartan. Han har gjort tyresö till det de är idag!

Alva Nilsson 2010-02-11 00:42

Jag har inte så mycket mer att säga än;

Vart är Karin Lissel? Hon kommer vara Sveriges absolut bästa back om några år.

Elin 2010-02-11 04:14

Jag tycker sofia lundgren är en mycket duktig målvakt. Om nu Dennerby ser henne som sveriges tredje bästa målvakt är det väl inte så konstigt att han tar med henne som just tredje. Hon får visa prov på sina kvalitéer och får försöka klättra upp till en högre position. Det finns bara plats för en målvakt i startelvan och om hon inte är bäst så spelar man alltså inte.

Jag tycker hon är jätteduktig och det är bra att hon får visa upp sig iaf:)

Rainer Fussgänger 2010-02-11 15:59

Inga överraskningar. Men Thomas är inte en överraskningens man (åtminstone inte i fotbollssammanhang) och med tanke på att vi befinner oss mitt i en försäsong där bara ett fåtal träningsmatcher har spelats satsar landslagsledningen i stort sett på samma trupp som förlorade de två sista matcherna mot Norge i sensomras. Inget fel med det!?!
Alla blivande USA-proffs finns med (förutom Madelaine Edlund) som senast tackade nej till landslaget av personliga skäl. Vi får förmoda att förbundskapten Dennerby och vikarierande assistenten Wikman mönstrar en lite annorlunda trupp till matcherna mot Wales (31 mars) och Tyskland (22 april) när flyttlassen till Obamaland är på väg eller har landat.
Sofia Lundgren diskuteras som vanligt. Jag tycker likadant som de flesta här att hon är inte ett dugg sämre än Hedvig eller Kristin. Men kanske inte heller så mycket bättre. Landslagsledningen verkar ha bestämt sig för Hedvig som etta och Kristin som tvåa och eftersom marginalerna är små och tryggheten viktigast verkar man satsa på just de två. Sofia är tydligen ohotad trea numera, men en verklig chans lär hon endast få om någon skadar sig. Hon är nära, men når ändå inte riktigt fram. Frustrerande måste detta vara, men beundransvärt att hon följer med och inte ger sig.

Söderbo 2010-02-11 19:04

Stor i munnen är bara förnamnet. Han snackar så mycket att spelarna kommer dit för lagandan. Pengarna talar så är det. Karin Lissel var väl knappast mobbad i Bajen men hon fick mer pengar i Tyresö och därför gick hon dit. Det är det han ska stå för då är det helt okey.

Gäst 2010-02-11 20:14

Söderbo med flera. Det är djävligt lätt att slänga ur sig massa skit om Dennerby, AIK-tränaren, olika spelare, sportchefer och så vidare. De flesta ni kritiserar har åstadkommit betydligt mer än vad ni, eller jag, någonsin har åstadkommit för damfotbollen.

Tyvärr är det oftast just de få som vill kritisera, dessutom alltför ofta utan att ha fakta som hörs och syns.

Pharma765 2010-08-22 19:25

Hello! dekakff interesting dekakff site!

Pharmc412 2010-08-22 19:27

Very nice site!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.