Dennerby avgår

Sveriges förbundskapten Thomas Dennerby avslutar på egen begäran sitt uppdrag för Damlandslaget i samband med att Sverige spelar mot Holland den 15 september på Nationalarenan Gamla Ullevi i Göteborg - ett par månader före kontraktets utgång.
Dennerby säger tack och hej till damlandslaget den 15 september. Foto: Anette Börjesson

Dennerby har verkat i damlandslaget under en lång tid. 2005 tog han över efter Marika Domanski Lyfors. Tidigare var han guldtränare för Djurgårdens damer och Hammarbys herrar.
- Beslutet att avgå är mitt eget. Vad jag ska göra nu vet jag inte för stunden, säger Dennerby, till SVFF:s hemsida.

Om tiden som förbundskapten säger han så här:
- Damfotbollen i hela världen har utvecklats oerhört starkt de senaste fem-sex åren. Jag är stolt över VM-bronset 2011 och att Sverige klarat ett generationsskifte från VM 2003 fram till nu. Sverige tillhör fortfarande de bästa nationerna i världen. Vi har faktiskt inte förlorat en match varken i kval till slutspel eller i slutspelens gruppspel sedan förlusten mot Kina med 2-1 i OS-premiären 2008. Det är ett styrkebesked, menar han.

- Sverige tillhör fortfarande de bästa nationerna i världen med fina utvecklingsmöjligheter och vi har gott om talanger. Men allt har ett slut, åtta år på posten är en lång tid och jag önskar min efterträdare lycka till inför EM på hemmaplan i sommar, som jag tror kan bli en riktig kanonturnering på alla sätt, säger Thomas Dennerby.

Svenska Fotbollförbundet kommenterar Dennerbys kaptenstid.
- Thomas har utvecklat arbetet med spelarna individuellt och i lag, liksom breddat kompetensen inom ledarstaben. Därmed konkurrerar idag fler spelare om plats till landslaget. Han har fullföljt sitt uppdrag på ett bra sätt. Tiden är förbi när vi kan kräva mästerskapsmedaljer hela tiden av damlandslaget, så som fotbollen ser ut idag säger SvFF:s generalsekreterare Mikael Santoft.

Dennerbys besked innebär att förbundet nu intensifierar jakten på en ny förbundskapten.
- Vi har satt högsta fart i arbetet med att hitta och utse den som ska leda Sverige in i Dam-EM 2013, även med sikte på Dam-VM 2015, säger Santoft vidare.

Sveriges damlandslags förbundskaptener genom åren
Thomas Dennerby 2005–2012
Marika Domanski Lyfors 1996–2005
Bengt Simonson 1992–1996
Gunilla Paijkull 1988–1991
Ulf Lyfors 1980–1987
Ulf Bergquist 1979
Tord Grip 1977–1978
Hasse Karlsson 1974–1976
Christer Molander 1973

Johnte 2012-08-22 18:39

Säger bara äntligen ! Tack för beskedet...Detta var väntat besked. Det var bara en fråga om när.

Boose 2012-08-22 21:34

Dennerby har väl gjort ett bra arbete, som vanligt dock ett mästerskap för mycket, Det förbundet måste lära sig är fingertoppskänslan när man skall byta coach, Nu gäller det väl mest att hänga med i utvecklingen som går ruggigt fort nu i dom flesta länder, Vi har visserligen en bra liga i Damallsvenskan men det är oroande mycket utländska spelare och då är det våra yngre talanger som får stå på sidan och det gynnar andra länder mer än Sverige, Får hoppas att valet på förbundskapten faller på en som fattar sig på damfotboll och inte herrfotboll

Evelina Johansson 2012-08-23 00:49

Blir spännande att följa rekryteringen av en ny förbundskapten. I media har idag åtskilliga inslag gjorts om Dennerbys avgång, och samtliga inslag har kretsat slaviskt kring Pia Sundhage som efterträdare. Tongångarna har varit likadana hela året och debatten har respektlöst förts över en sittande förbundskaptens huvud.

För det första är Pia Sundhages förstaval med stor sannolikhet USA. Och för det andra så verkar tyckare tro att det inte finns andra kunniga kompetenta tränare i landet. Debatten är ensidig på samma sätt som när Sven-Göran Eriksson fördes fram som det självklara förstavalet som kapten för herrarna ett par år tillbaka, även där baserat på tron att om man gjort sig ett namn utomlands så är man automatisk bättre än alla potentiella alternativ som finns inhemskt.

Nåväl, vad media fokuserar på kan ju vara struntsamma, jag räknar kallt med att förbundet har stenkoll på vad landslaget behöver för att hänga med i utvecklingen internationellt. Eller njae, jag hoppas i alla fall det.

Mark 2012-08-23 07:52

"Elit är en hård satsning- viktigt att vinna."

Johnte 2012-08-23 20:14

Jag är inte riktigt säker på att jag håller med dig där @ Evelina....Pia har uppnått det hon hade satt sig för att göra med USWNT. Så vad mer ska hon göra med dem.

Men på en punkt kan jag hålla med dig om och det är att man har en ensidig syn från media om vem som kan bli ny förbundskapten. Visst Pia är nummer ett men det finns andra som skulle passa bra också. Varför inte Torbjörn Nilsson eller Stefan Rehn eller någon kvinnlig tränare från Damallsvenskan och då får det bli Elisabet Gunnarsdottir som ett mycket intressant namn...F19 landslaget som tog EM Guld har Calle Barling som skulle vara intressant, Själv kan jag tycka att det är dax för en kvinna att ta den platsen
Vi har bara haft 2 sedan 70-talet Domanski-Lyfors och Gunilla Pajkull.

Martin 2012-08-28 17:40

Magnus Wikman är nog mitt val tror jag men som sagt det finns många duktiga tränare i Sverige. Sundhage skulle ju vara den medialt mest intressante förbundskaptenen men frågan är ju om hon är personen som ska ta Sverige in i en ny era där damfotbollen utvecklats i samma bana som herrfotbollen, d v s från fysik/taktik till teknik/speed.

I USA fick hon ett 'färdigt' koncept med superstjärnor på varje position och en klar strategi. Sundhages stora prestation var att hon fick ett landslag som tidigare präglats av interna motsättningar att dra åt samma håll vilket är en bedrift värd all respekt. I Sverige har vi i stort sett motsatt läge, Landslaget verkar vara 'harmoniskt' men vi saknar en tydlig vision om hur Landslaget ska spela och därmed också vilka typer av spelare vi ska använda oss av.

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.