Elisabeth Leidinge

12 years 15 weeks
11 years 14 weeks sedan
 • Elisabeth Leidinge

  Elisabeths meriter går inte av för hackor. Hon har spelat 112 landskamper (1974-1995), vann EM-guld 1984 och VM-brons 1991. Har tagit sex (6) SM-guld, (Jitex och Malmö FF.
  Hon har varit målvaktstränare i Malmö FF herr (J-lag och U-lag), Malmö FF Dam A-lag, inom SvFF varit ansvarig för målvaktsdelen på Elitflicklägret sedan 1981 och har varit målvaktsinstruktör i F18/19- landslagen sedan 1997.

  Det är med andra ord en mycket rutinerad målvaktstränare som nu finns med på damfotboll.com och på frågan om vad hon tycker är viktigast att göra för att Sverige även i fortsättningen ska lyckas väl med att utveckla framgångsrika målvakter svarar hon:

  – En sak ligger mig särskilt varmt om hjärtat, jag tycker att både föreningar och distrikt måste våga satsa mera kraft på att utbilda sina unga målvakter annars är risken att de tappar intresset.

  Vad kan du tillföra via bloggen på damfotboll.com?

  – Det finns nog mycket att göra men till en början kan jag se vilket intresse det finns för att komma in med frågor till mig. Jag kommer att skriva och tipsa om vad man kan göra för att föra målvaktspelet framåt som enskild målvakt och som tränare i en klubb.

  Du har perspektiv på flera sätt genom ditt långvariga engagemang som målvaktsinstruktör inom SvFF och din enastående karriär som målvakt i både landslag och flera allsvenska klubbar som Jitex och Malmö FF.

  Om du tittar på målvaktsspelet idag jämfört med då. Var ligger de största förändringarna?

  – Det första man tänker på är förstås spelet med fötterna och även om det var ganska många år sedan det slog igenom så börjar det nästan först nu märkas att målvakterna blivit bättre på det. Bollarna är annorlunda, lika runda men lättare och av ett annat material. Det gör bollen lättare att skruva och svårare att greppa. Spelarna har ett annat tillslag på bollen. Det kommer ofta flacka och hårt skruvade inlägg, som är svåra att komma åt. Det gäller för målvakten att vara ytterst beslutsam i sitt agerande och modig om han/hon väljer att gå ut, för med de lägre inläggen har man som målvakt ingen direkt fördel av att få använda armarna, eftersom bollen kommer in i huvudhöjd på motspelarna.

  Den sista, och grejen är kanske den som förändrat spelet allra mest, nämligen igångsättningen av spelet. Utkast och utsparkar är ett jätteviktigt moment i dagens fotboll. Att ha tränat in utkast med precision för att kunna vända t.ex. en hörna emot sig till en farlig kontringssituation kan man vinna mycket på.

  Sundsvalls DFF