Sofia Lundgren har lagt landslaget på is

Det blev succé direkt när Sofia Lundgren värvades till Linköping från AIK. Den meriterade målvakten blev en viktig tillgång i lagets redan starka defensiva uppställning och belöningen blev ännu ett SM-guld.
Foto: Fredrik Hasselgren

Linköpings FC gjorde rent hus på hemmaplan med allsvensk seger, cupguld och vinst i Supercupen. Givetvis lade man grunden med många mål i anfallet men styrkan låg lika mycket i spelet bakåt. Seriesegrarna släppte bara in elva mål på hela seriespelet och fjorton gånger nollade Sofia Lundgren motståndarlagen.
Det gick väl nästan så bra som det kunde, vi hade bra självförtroende hela tiden, säger Sofia Lundgren.

Framför dig fanns bland annat de starka mittbackarna Faith Ikidi och Charlotte Rohlin - hur fungerade samspelet med försvaret under din första säsong i klubben?
- I början tar det alltid lite tid, när man får resonera ihop sig. Jag hade en bra säsong längst bak, det handlar om att försvararna ska lita på det man säger. Många situationer kan en back styra av, ropar man ”höger” och försvaret hänger med kan man bryta redan innan det blir en chans till avslut.

Vilken match var tuffast för dig som målvakt?
- Matcherna mot Duisburg (åttondelsfinal i Champions League; reds. anm.) men samtidigt var det riktigt roliga matcher där jag kunde göra flera.jpg bra räddningar.
SofiaLundgren3.jpg
Med moderklubben Ersmarks IK var det givet att Sofia Lundgren skulle inleda sin allsvenska karriär i Umeå. Sammanlagt fem SM-guld och två Womens Cup-triumfer blev det innan hon sökte sig nya utmaningar. AIK blev ny klubbadress ett par säsonger men sedan gick flyttlasset till Linköping.
- LFC är väldigt bra organiserad och man har en stor stab omkring sig, det finns sjukgymnaster osv. Men det är så det ska vara, det är jag van vid sedan Umeå-tiden.

Inför sin andra säsong i klubben blev träningsprogrammen på egen hand bland de längsta av de allsvenska klubbarna. Linköping var sist ut att ordna tränare efter att Magnus Wikman tvingats att hoppa av satsningen.
- Alla vi var väldigt nöjda med Magnus och hans sätt att se på fotbollen, ingen i laget ville att han skulle sluta. Men det är ingen idé att älta det, förhoppningsvis har även de nya tränarna, Jörgen Petersson och Peter Johansson, en filosofi som fungerar, säger Sofia Lundgren.

Förutom de för närvarande sex SM-gulden finns även ett 20-tal landskamper på Sofias meritlista. De senaste åren har dock andra målvakter gått före i landslagsuttagningarna.

Hur ser du på möjligheten att komma tillbaka till landslaget?
- Det är inget jag tänker på, jag har lagt det mer eller mindre på is, det är Thomas som tar ut landslaget och jag kan inte påverka det. Jag gör mitt yttersta för klubben så att Linköping ska tycka att jag är Sveriges bästa målvakt.

Text: Fredrik Hasselgren

Martin 2010-01-22 01:08

Som LFC-supporter så kändes det naturligtvis bra att man inte bara lyckades ersätta Lindahl utan t o m värva en i mina ögon bättre målvakt till klubben. Från läktaren fick i varje fall jag intrycket av att Lundgren sprider ett helt annat lugn i försvaret än hennes föregångare gjorde.

Att Sofia väljer att 'lägga landslaget på is' är naturligt då hon helt oförtjänt har befunnit sig längst in i Dennerbys frys så länge han varit förbundskapten. Detta är naturligtvis trist för Lundgren men framförallt för landslaget som står och faller med Lindahls dagsform.

Att LFC den kommande säsongen inte har mer än 1 (!) landslagsspelare med chans på startelvan, Dennerby har ju inte förstått Petra Larssons kvalitéer heller, kan faktiskt komma att innebära en fördel då man kan ha laget samlat under hela säsongen.

matsf 2010-01-22 06:30

Håller med Martin om att LFC drog en vinst som fick Lundgren istället för Lindahl. Att landslaget får lida för Dennerbys inkompetens är bedrövligt. IMNSHO har vi en tredje målvakt, fjärde innan Rönnlund slutade, som vaktar landslagsmålet. Sofia är solklar etta.

Visst hade Sverige viss otur på första norska målet , men samtidigt gäller det att bidra med avgörande räddningar och det lyckades inte Lindahl med. Jämför med Angerer i Tyskland som räddade dem från en oviss förlängning mot Italien. Väldigt nära att de missat titeln där..... Odiskutabelt största individuella prestationen i hela turneringen att ta det skottet.

Seger hade en fantastisk avslutning på säsongen 2009 men jag ser så mycket mer potential i P.Larsson

/mats

Gäst 2010-01-22 13:06

Håller med föregående. det måsta vara något annat som har hänt runt Sofia som gör att dennerby håller henne utanför landslaget. Öppna upp i skåpet Dennerby och berätta varför.