Degerfors-Falkenberg slår ut VM-kval

Det blir ingen tevesändning när Sveriges damlandslag möter Bosnien Hercegovina i VM-kval den på bortaplan den 26 oktober, trots det stora intresset vid EM.

– Vi äger inte rättigheterna för bortamatcher och just i det här fallet är det inte aktuellt att köpa dem eftersom matchen krockar med toppmötet Degerfors–Falkenberg i Superettan, säger TV4:s fotbollschef Emir Osmanbegovic till Sportbladet.

Såväl landslagschef Marika Domansky Lyfors som assisterande förbundskapten Lilie Persson uttrycker sin förvåning.
Det är upp till någon annan kanal att köpa sändningsrätt för matchen i Bosnien Herzegovina men intresset är svalt, knappt om tid och alla verkar ha utgått från att TV4 skulle sända.

Matchen kommer dock att direktsändas av Radiosporten med egna medarbetare på plats.

Thorsten Frennstedt 2013-10-23 11:25

Läser att det är huggsexa bland teve-kanalerna om rättigheterna att få sända Sveriges herrlandslags play-off i Portugal. Pengarna finns...

GambitSWE 2013-10-25 05:35

Nu tittar jag både på dam och herrfotboll, och även juniorer, så ta det inte som något negativt, men det du gör är att jämföra två världar.

  1. Herrfotbollen är större, på alla sätt och vis, exempelvis i popularitet och finansiellt.
  2. Portugal har sin utrustning på plats, och man köper tjänsten/sändningen, även om det kostar multum, för just det skälet som anges i punkt 1.

Med tanke på att Bosnien & Hercegovina är rankade som nr 78 i världen, så kan man anta att damfotbollen inte är speciellt stor i landet, och därmed inte har en egen sändning av matchen. Jag kan ha fel, men tror ej detta. Det innebär ju då att någon svensk kanal måste köpa rättigheterna av Bosnien eller den part som har rättigheterna, och sedan frakta dit utrustningen för att filma. Skulle säkert inte krävas alls lika mycket utrustning som finns tillgänglig här i Sverige under ligaspel/landskamper, men ändå. Det skulle vidare säkert inte alls bli lika dyrt som rättigheterna till herrarnas play-off, men då är vi tillbaka till punkt 1. Damfotbollen är inte såpass stor idag, trots att mer personer såg landskampen Sverige-Polen, än Zlatans match med PSG samma helg. Vi har ju själva sett att trots ett underbart EM slutspel, så har siffrorna dalat för damfotbollen i år, jämfört med året innan, och det ganska markant.