Ny modell för talangutveckling

England ersätter sitt nuvarande Center of Excellence med Regional Talent Club (RTC) som modell för talangutveckling av flickspelare. Det innebär att utbildning kommer att överföras till licensierade klubbar som beviljas allt efter deras kompetens och träningsmöjligheter. Det som kommer att märkas mest utåt är att flicklag 10-12 år också får spela i pojkserier.

Modellen har tagits fram av det engelska fotbollsförbundets elitutvecklingsgrupp på damsidan och har letts av Brent Hill tillsammans med engagerade spelare, tränare och distriktsförbund.
– Damfotbollen har växt ansenligt de senaste tio åren, både hemma och utrikes. I linje med det har vi både utvärderat och utvecklat vårt sätt arbeta för att försäkra oss om att vi har den rätta infrastrukturen för att få fram talanger som kan spela på internationell nivå, berättar Brent Hill på FAs hemsida.
– När vi arbetar med våra klubbar, tränare och distriktsförbund vet vi att samma storlek inte passar alla. Den nya RTC-modellen kommer att ge klubbarna möjlighet att arbeta mot sina egna visioner inom FAs DNA-märkta fotbollsfilosofi. Klubbarna kommer att få mer stöd så att de kan utvecklas på den nivå som är den rätta för dem, beroende på träningsmöjligheter och breddverksamhet. Vi är säkra på att förändringarna kommer att ha jättestora fördelar för de olika landslagen.

Ansökningsperioden har startat. Det kommer att finnas högst 35 licenser för de tre nivåerna att fördela bland klubbarna. Godkänd licens kommer att gälla tre år framåt räknat från april 2016.