Anfallsstyrka bakom Limhamn Bunkeflos första trepoängare

Vittsjö IP blev historisk mark för Limhamn Bunkeflos första allsvenska seger. Ett mål i tidigare matcher blev tre mot två när nykomlingen fick fart på prickskyttet.

– Vi kommer ganska långt med det vi vill, possesionspel och att arbeta mellan lagdelarna. Vi håller i bollen mer och kan flytta upp laget, sade tränaren Sven Sjunnesson.

LB 07 ville ha igång offensiven, det stod helt klart när säsongens tredje Skånederby satte igång i solen. Från sidan eldade Sjunnesson på: ”först på den, flytta fram” med flera tillrop varje gång gästerna sölade i passningsspelet eller avvaktade i sin press.

En bra matchöppning, till stora delar på rätt sida mittlinjen. Men om bollbehandlingen och spelvalen blivit bättre saknades alltjämt spets längst fram. Michaela Johnsson fick sällan bollen och i luftrummet hade Vittsjö huvudet högst.

Efter en knapp halvtimme hände det som ofta sker när ett lag trycker på för att ta ledningen, det andra laget gör mål.

Dyrbart bolltapp i uppspelet från bortalaget, Hannah Wilkinson som bidrog med flera distinkta framspelningar hittade också Linda Sällström på språng. Efter målvaktsräddning var bollen åter i LB 07-händer, på fel sätt sedan backen Malin Winberg slog upp den på egna fingrar i straffområdet.

Linda Sällström lade säkert in straffen och tillvaron hann bli än mer dyster för LB 07 som också fick en nätkänning bortdömd för offside.

Fördömda 45 minuter? Ända fram till de sista sparkarna då Sofia Wännerdahls diagonalboll damp ner vid Michaela Johnssons fötter.

Johnsson drog en försvarare och avslutet skar mellan ytterligare tre på vägen in i mål.
– Som vi spelar i första halvlek var det bara en tidsfråga men visst, det var viktigt mentalt, sade målskytten som kom ut fylld av energi efter pausvilan.

I röran på en hörna tog Anna Björk Kristjansdottir vara på en nicktouch för LB 07:s 2-1-mål.

Reptilsnabbt högg duon Wilkinson och en framstormande Sällström på avsparken, 2-2 med bara 50 sekunders uppehåll i nätrasslet.

Sällström har gjort tre av fyra Vittsjömål men var nedstämd efter slutsignalen.

Inte bara för att hon haft magen i olag inför matchen.
– Jag har haft det sedan torsdag kväll, gick på knäna i hela första halvlek. Jag hade specialtillstånd från domaren att springa ut om det skulle krisa, det behövdes inte, log hon snett efteråt.

I efterdyningarna till Vittsjös sista kvittering darrade LB 07, föll in i gamla bolltapparsynder. Segervittringen släppte dock inte, inhopparen Iina Salmi gav Mia Persson möjlighet att trycka till rejält med skottfoten för 3-2.

Jubel i bortalägret och en alldeles särskild känsla efter lagets allra första allsvenska seger.
– Fantastiskt skönt, vi vet att vi kan stå upp mot våra motståndare, sade Michaela Johnson som gjorde sitt med kyla och kvalitetet.

För Vittsjö blev det tunga siffror, tre mål insläppta på hemmaplan hände senast mot Linköping i augusti 2015.
– Det mest tråkiga är att vi släpper in så många mål, vi är inte arbetssamma och kommer på mellanhand, sade Thomas Mårtensson som förgäves försökte få ett nytt system att fungera.

– 4-4-2 har vi inte spelat mer än i träningsmatch i år, man kan vara efterklok men vi försökte utnyttja våra resurser och spelartyper på bästa sätt.

Damallsvenskan 6 maj
Kristianstads DFF - Linköpings FC 1-2 (0-1)
( Edgren; Banusic, Almqvist)
Vittsjö GIK - IF Limhamn Bunkeflo 2-3 (1-1)
(Sällström 2; Johnsson, Björk Kristjansdottir, Persson)
Djurgårdens IF - Kvarnsvedens IK 1-2 (1-0)
(van den Bulk; Chawinga 2)