Sverige ändrar om i offensiven – och Eriksson in i backlinjen?

Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö som anfallsduo, Lotta Schelin på kanten. Den tankeväckande lösningen körde Sverige en stund i solskenet på träningsbasen. Lite mindre omvälvande var testet där Julia Spetsmark ersatte Olivia Schough och Magdalena Eriksson tog över Jonna Anderssons vänsterbackplats.
Magdalena Eriksson var vänsterback i "startelvan" långa stunder under onsdagsträningen

– Det blir någon förändring, kanske två men inte fler, säger Lilie Persson.

Pia Sundhage varslade om att onsdagens träning skulle ge lagledningen de flesta svaren om startelvan till Rysslandsmatchen. Att Magdalena Eriksson snart spetsar till farligheten på de fasta situationerna var mer eller mindre väntat.

Den omkomponerade lösningen framåt var mer iögonfallande, en öppning för att de tre anfallarna som fått mest förtroende på slutet också får spela tillsammans och inte behöver byta av varandra i någon form. Alternativt får Julia Spetsmark ta över högerkanten på mittfältet och göra mästerskapsdebut mot Ryssland.

I mindre grad en åtgärd för att Olivia Schough som visserligen var med på träningen kan vila och sitta bredvid. Hursomhelst en klar signal om att det nu handlar om satsning för att få bukt med målskyttet.
– Jag tycker ju att vi inte är tillräckligt effektiva. Med den fotbollsfilosofi som både jag och Pia har, vi är två offensiva coacher men uppgiften vi har är att vinna rätt matcher för att prestera resultat i ett mästerskap. Det är ett okej anfallsspel men vi har också ett försvarsspel som kräver mycket av alla. 2013 som alla nämner när vi var det målgladaste laget släpper vi också loss på ett annat sätt, säger Lilie Persson.

Målsnittet 0,72 - åtta mål på elva matcher skrämmer få gruppmotståndare. Den defensiva taktiken som gick hem i OS och snodde en poäng av Tyskland är dock i linje, långtifrån alltid i genomförande med utvecklingen hos många EM-länder.

Det görs allt färre mål i mästerskapet, sju på sex matcher hittills och de lag som kan stänga till med en genomtänkt taktik och inte bara lägre positioner får sin lön.
– Det har varit en väldigt målsnål inledning, det såg vi bara i matchen igår mellan Frankrike och Island, på håret att Island får med sig en pinne och man kommer långt med ett tufft, hårt, kompakt och uppoffrande försvar, säger Persson och räknar på fredagsmatchen mot gruppettan.

– Jag tycker det är kul, ni i media brukar säga: ni har ju inte gjort några mål. Men nu leder Ryssland den här gruppen så man kanske ska börja räkna de där fyra målen som vi gjorde i Algarve, fortsätter hon och kapar jämförelsen.

– De har plockat bort några stjärnspelare sedan dess, men sättet som vi spelar på kommer att vara liknande.

Målsnitt under EM
(ordinarie tid)
2001 2,67 (40 mål på 15 matcher)
2005 3,33 (50 mål på 15 matcher)
2009 2,96 (74 mål på 25 matcher)
2013 2,24 (56 mål på 25 matcher)
2017 1,17

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån