EM grupp A - Nederländerna och Danmark tidiga trepoängare

Nederländerna gav fotbolls-EM en bra start. 1-0 mot Norge inför storpubliken i Utrecht gör hemmanationen till en tidig favorit att vinna grupp A. Danmark följde upp med samma segermarginal mot Belgien.

Norges målvakt Ingrid Hjelmseth kom snabbt upp ur startgropen och räddade Lieke Martens framstöt till hörna 30 sekunder in i premiärkampen. En av flera kvalificerade räddningar av keepern som aspirerade på att vara bäst i sitt lag.

Maren Mjelde och försvarskollegorna fick mer att göra, både med Martens som serverades snyggt av Vivianne Miedema efter en knapp kvart och Shanice van den Sanden, ständigt på språng längs högerkanten.

Valet att låta Mjelde stabilisera som mittback innebar några nya mittfältsnamn för Martin Sjögren och Norge, Frida Maanum gjorde sin blott tredje landskamp på 18-årsdagen, Maria Thorisdottir var ändå mer lite mer överraskande men fick en bra start centralt.

Värdnationen har ingen mästerskapssuccé att falla tillbaka på, möjligen den ifrågasatta semifinalplatsen i EM 2009 då Vera Paus ledde de orangea till snålfotboll och en rensningstaktik som raderade ut de allra flesta tankar på att gå till attack.

Förbundskaptenen i hemmaturneringen, Sarina Wiegman vet däremot att hålla sig väl med sina offensiva dyrgripar. Det borgade för en öppen, konstruktiv tillställning där även Norge fick hålla sig i bakgrunden stora stunder.

Samarbetet mellan Caroline Graham Hansen och Ada Hegerberg började lite trevande, inte bara för att Hegerberg drog på sig en tidig varning. Graham Hansen hade en bra möjlighet men det skar sig ofta med passningsvägarna framåt för Norge.

Målet kom efter att Nederländerna också tagit över direkt efter paus. Halva halvleken hann gå innan Martens slog ett perfekt inlägg som van de Sanden mötte med huvudet efter en lika fin löpning.

Den norska kvitteringsjakten fick anstå i ytterligare en period av intensiv hemmapress. Till slut fick Nederländerna starten de behövde för att odla självförtroende och känna fortsatt stöd från publiken.

De första noteringarna från Doetinchem gällde att Danmark förlade det mycket av spelet på offensiv planhalva. För en gångs skulle stämde de tidiga intrycken överens med målprotokollet.

Pernille Harder skickade en frispark i ribban via målvaktens fingrar, Sanne Troelsgaard nådde högst med nick på returen och hamnade sedan underst i jublet efter ledningsmålet.

Belgien försökte framförallt efter paus i en böljande match men fick aldrig hål på Stina Lykke Petersen, Danmark höll undan i en 1-0-match med lägre spelkvalitet och underhållningsvärde.

Sista chansen att komma in i turneringen får de röda flammorna på torsdag mot Norge, då söndagens segerlag också drabbar samman.

EM 16 juli
Nederländerna – Norge 1-0 (0-0)
(Van de Sanden)
Danmark – Belgien 1-0 (1-0)
(Troelsgaard)