Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

För exakt en månad sedan vann Danmark silver på ett imponerade sätt i EM. Arbetet med att göra landslaget ännu starkare på sikt går dock trögt.
– På dagens (tisdagens, journ. anm.) möte avvisade spelarföreningen at förlänga de nuvarande avtalet till det planerade mötet om ett par veckor, säger DBU:s kommunikationschef Jakob Høyer till förbundets hemsida.

En stötesten i de ännu olösta diskussionerna är frågan om spelarna ska betraktas som avlönade i landslagsregi.
– Landslagsspelare är anställda i klubbarna och bara där. Det gäller både i fotboll och i andra idrottsgrenar, säger Høyer.

DBU har hittills avvisat spelarföreningens förslag med grund i fem-tio gånger högre omkostnader.
– Vi ska ha ett starkt kollektivt avtal som respekterar våra grundläggande rättigheter om till exempel jämställdhet och lagstadgad arbetsskadeförsäkring, som i avtalet som löper ut idag, säger Pernille Harder till DR på spelarföreningens vägnar.

Med nästa samling om hörnet, Danmark spelar finalreprisen mot Nederländerna om en dryg vecka följt av den första matchen i VM-kvalet brådskar det med att komma överens om inte konflikten ska få följder.
– Därför måste vi få igång förhandlingarna om ett kollektivt avtal nu. Från spelarsidan är vi klara att förhandla dag och natt, säger Harder.