Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet (DBU) och spelarföreningen kostade en träningslandskamp och förberedelsedagar där den uttagna truppen inte kunde träna tillsammans med nya förbundskaptenen Sören Randa-Boldt. Däremot har landslagsspelarna tränat i spelarföreningens regi.

Lagom till tidpunkten där de 23 spelare som kunde komma i fråga gör aktuella för tisdagens bortamatch i VM-kvalet mot Ungern skulle presenteras officiellt för UEFA kom dock besked om en lösning som möjliggör spel.
– Vi har nått fram till ett delavtal som bägge parter är nöjda med. Nu får vi fokusera på matchen imorgon, sade Pernille Harder till TV2 Danmark samtidigt som truppen gjorde sig redo för resa från hotellet i Köpenhamn till matchorten Györ i Ungern.

Många månaders samtal räckte inte för att lösa konflikten och knäckfrågan om spelarna ska betraktas som anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag består. Men matchen är räddad och det omedelbara hotet att Danmark skulle bli uteslutet från kommande mästerskap är avvärjt.
– Delavtalet är en grund att förhandlat vidare från. Det betyder, att när spelarna har spelat, kan vi sätta oss ner igen under veckan och bli eniga med spelarföreningen om det slutgiltiga avtalet, sade Kim Hallberg på DBU.